• UE plănuiește sancțiuni împotriva Iranului pentru livrarea de rachete Rusiei în contextul invaziei Ucrainei.
  • Statele Unite au confirmat în septembrie că Iranul a furnizat rachete balistice Fath-360 Rusiei.
  • Sancțiunile vizează consolidarea cooperării militare între Iran și Rusia, amplificată de conflictul din Ucraina.

UPDATE ORA 10:00 – SUA ripostează în timp ce Zelenski acuzând Occidentul că „trage de timp” livrarea de arme cu rază lungă de acțiune

SUA au ripostat după ce Volodymyr Zelenski a declarat că partenerii occidentali „tărăgănează” o decizie privind cererea Kievului de a lovi Rusia cu armele sale cu rază lungă de acțiune.

„Avem nevoie de o cantitate și o calitate suficiente de arme, inclusiv de arme cu rază lungă de acțiune, pe care, în opinia mea, partenerii noștri le tărăgănează deja”, a declarat ieri Zelenski alături de noul șef al NATO, Mark Rutte. „Vom continua să ne convingem partenerii de necesitatea de a doborî rachetele și dronele rusești”, a spus el.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia a eliminat cea mai mare parte a infrastructurii din orașul Pokrovsk

Rusia a eliminat aproximativ 80% din infrastructura critică din orașul Pokrovsk, un centru logistic cheie în estul Ucrainei, în timp ce trupele Moscovei avansează, a declarat un oficial local.

Recomandări

ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
ZIUA EDUCAȚIEI
TRUMP VREA RIPOSTA
PRINCESS DIARIES 3
DRONE RUSEȘTI ÎN DELTĂ
ERUPȚIE SPECTACULOASĂ

Serhiy Dobriak, șeful administrației militare din Pokrovsk, a declarat că forțele ruse se află la aproximativ 4 mile de oraș, care se află la o intersecție de drumuri și o cale ferată care îl transformă într-un punct logistic important pentru armată și pentru civilii din estul regiunii Donețk.

Forțele Rusiei și-au concentrat unele dintre cele mai grele atacuri din ultimele săptămâni asupra Pokrovskului, ceea ce i-ar putea permite să consolideze și să avanseze linia frontului în regiune.

În oraș au mai rămas aproximativ 13.050 de locuitori, iar oficialii ucraineni continuă planul de evacuare care durează de câteva săptămâni. În urmă cu doar o lună și jumătate, orașul găzduia peste 48.000 de persoane, a spus el.

UPDATE ORA 07:00 – Oficialii occidentali afirmă că nu există nicio perspectivă de negociere „prea curând”

Oficialii occidentali au declarat că nu există nicio perspectivă de negociere „prea curând” cu privire la războiul din Ucraina.

Aceștia au adăugat că este puțin probabil ca Ucraina să anuleze recentele câștiguri ale Rusiei și că se așteaptă o „stabilitate relativă pe linia frontului”.

Rusia a capturat miercuri orașul Vuhledar, important din punct de vedere tactic, iar oficialii au declarat că Moscova va „căuta acum să exploateze oportunitățile din satele și orașele din vecinătatea sa în următoarele săptămâni”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

UE pregăteşte un pachet de sancţiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de rachete balistice Rusiei în contextul invaziei Ucrainei, a relatat Bloomberg, citând surse confidenţiale.

Statele Unite au confirmat în septembrie că Teheranul a furnizat Rusiei rachete balistice Fath-360 cu rază scurtă de acţiune, ca un alt pas în cooperarea militară în creştere cu Moscova.

Citește și