• Biden a criticat public eforturile lui Netanyahu, afirmând că administrația sa a sprijinit Israelul mai mult decât oricare alta.
  • În timp ce Biden continuă să ceară un acord diplomatic între Israel și Hamas, situația rămâne tensionată.
  • Relația între Biden și Netanyahu este tot mai conflictuală, spre deosebire de relația prietenoasă pe care acesta din urmă o avea cu Donald Trump.

Președintele Joe Biden a declarat că nu este sigur dacă Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu întârzie să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza pentru a influența alegerile din SUA de luna viitoare, conform BBC.

Biden a fost întrebat în timpul unei apariții surpriză la un briefing de presă de la Casa Albă, vineri, spunând reporterilor: „Nu știu dacă încearcă să influențeze alegerile, dar nu mă bazez pe asta”.

Biden a adresat apoi câteva cuvinte aliatului său de lungă durată: „Nicio administrație nu a ajutat Israelul mai mult decât mine. Niciunul, niciunul, niciunul”, a spus el. „Și cred că [Netanyahu] ar trebui să-și amintească asta”.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ
TRUMP MERGE ÎN PENNSYLVANIA

Unii democrați și-au exprimat îngrijorarea că Netanyahu ignoră apelurile Președintelui SUA de a negocia o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor pentru a afecta șansele partidului în noiembrie.

Sondajele sugerează că escaladarea violenței în Orientul Mijlociu și eșecul de a obține un acord diplomatic îl afectează pe Biden și pe înlocuitoarea sa în calitate de candidat democrat, Kamala Harris.

Biden insistă de luni de zile pentru un acord diplomatic între Israel și Hamas și a indicat de mai multe ori că acesta este aproape. Un acord înainte de alegeri ar fi un impuls major pentru Președinte și pentru Partidul Democrat, dar pare din ce în ce mai puțin probabil.

În timp ce administrația Biden a criticat în principal Hamas pentru eșecul de a ajunge la un acord, Președintele și-a exprimat, de asemenea, frustrarea publică tot mai mare față de Netanyahu, despre care a spus recent că nu face suficient pentru a ajunge la un acord.

„Hamas nu este acolo cu un acord. Din păcate, nu există un acord în curs de încheiere”, a declarat Premierul israelian la începutul acestei luni, la doar câteva ore după ce un oficial american a declarat că acordul a fost finalizat în proporție de 90%.

Relația tot mai conflictuală dintre Biden și Netanyahu, care se cunosc de zeci de ani, contrastează cu relația prietenoasă pe care liderul israelian a avut-o cu fostul Președinte Donald Trump, actualul candidat republican.

Între timp, Israelul a continuat atacurile asupra Gazei și a continuat invazia terestră în sudul Libanului. Israelul a promis, de asemenea, că va răspunde la un atac cu rachete balistice iranian din această săptămână.

Biden a provocat creșterea prețului petrolului joi, când a declarat că SUA discută cu Israelul posibilitatea unor lovituri asupra infrastructurii petroliere iraniene.

Citește și