• OvarianVax este un vaccin care învață sistemul imunitar să recunoască și să atace stadiile incipiente ale cancerului ovarian.
  • Vaccinul va fi testat în studii clinice pe femei cu mutații ale genei BRCA.
  • Profesorul Ahmed a exprimat optimism cu privire la posibilitatea ca vaccinul să aibă un impact vizibil în următorii patru sau cinci ani.

Primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian ar putea eradica boala, au declarat cercetătorii. OvarianVax este un vaccin care învață sistemul imunitar să recunoască și să atace stadiile incipiente ale cancerului ovarian, scrie Sky News.

Speranța este ca femeile să poată primi vaccinul preventiv pe NHS, cu scopul de a eradica boala. Experții au sugerat că ar putea funcționa într-un mod similar cu injecția cu virusul papiloma uman (HPV), care este pe cale să elimine cancerul de col uterin.

Profesorul Ahmed Ahmed și echipa sa de la laboratorul de celule de cancer ovarian de la Institutul MRC Weatherall de Medicină Moleculară din cadrul universității lucrează la identificarea țintelor celulare pentru vaccin. Ei vor stabili ce proteine de pe suprafața celulelor cancerului ovarian în stadiu incipient sunt cel mai bine recunoscute de sistemul imunitar și cât de eficient este vaccinul care ucide modele ale bolii în laborator.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Ulterior, vaccinul va putea fi supus unor studii clinice pe oameni, cu persoane care prezintă mutații ale genei BRCA – care cresc masiv riscul de cancer ovarian – și cu femei sănătoase. Cancer Research UK finanțează studiul cu până la 600.000 de lire sterline în următorii trei ani.

Întrebat dacă cancerul ovarian ar putea fi eliminat cu noua injecție, profesorul Ahmed a spus: „Absolut – acesta ar fi obiectivul. Avem încă un drum lung de parcurs, dar este un moment foarte interesant. Și eu sunt foarte optimist.”

În prezent, nu există niciun test de screening pentru cancerul ovarian, care este adesea diagnosticat târziu, deoarece simptome precum balonarea și lipsa apetitului pot fi vagi. Se știe că femeile cu mutații BRCA, precum actrița Angelina Jolie, sunt expuse unui risc ridicat.

Aproape 45% dintre persoanele cu o genă BRCA1 modificată și aproape 20% cu o genă BRCA2 modificată vor dezvolta cancer ovarian până la vârsta de 80 de ani, comparativ cu doar 2% în populația generală.

În prezent, femeilor cu mutații BRCA1/2 li se recomandă extirparea ovarelor până la vârsta de 35 de ani, ceea ce înseamnă că vor intra la menopauză precoce și nu vor mai putea avea copii în viitor.

Profesorul Ahmed a declarat că purtătoarele mutației BRCA ar putea beneficia foarte mult de noul vaccin, deoarece „nu ar trebui să li se extirpe ovarele”.

El a adăugat: „Sunt optimist pentru că vorbim despre prevenirea primelor câteva celule canceroase care se dezvoltă – și nu despre încercarea de a vindeca, trata sau preveni revenirea tumorii.

În timp ce „calendarul complet” pentru aprobarea vaccinului „ar putea fi la mulți ani distanță”, impactul vizibil ar putea fi mai devreme.

Profesorul Ahmed a adăugat că, prin intermediul studiilor clinice, ar spera să înceapă să vadă impactul vaccinului „în patru sau cinci ani asupra populației sănătoase”.

Citește și