• Deși programul se încheie, mulți dintre migranți ar putea rămâne în SUA prin alte căi legale.
  • Imigrația este un subiect central în campania electorală, cu Kamala Harris și Donald Trump.
  • Decizia de a nu reînnoi programul reflectă strategia administrației Biden de a reduce numărul trecerilor ilegale la frontieră.

Administrația Biden nu va reînnoi un program de intrare umanitară temporară pentru sute de mii de migranți cu sponsori americani care au sosit în ultimii ani, a declarat vineri Departamentul de Securitate Internă al SUA, conform Reuters.

Aproximativ 530.000 de migranți din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela au intrat în SUA pe calea aerului începând cu octombrie 2022 și au primit subvenții de doi ani în cadrul programului de „eliberare condiționată” care va începe să expire în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, mulți dintre acești migranți ar putea rămâne în țară în cadrul altor programe.
Programul de eliberare condiționată permite migranților cu sponsori americani existenți să intre în țară din motive umanitare sau dacă intrarea lor este considerată un beneficiu public semnificativ. Programul va continua să accepte noi cereri din partea celor aflați în străinătate.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Administrația Președintelui american Joe Biden a lansat programul de eliberare condiționată ca o modalitate de a oferi migranților căi de intrare legală și de a reduce numărul de treceri ilegale la frontiera dintre SUA și Mexic. Un număr record de migranți au fost prinși trecând ilegal frontiera în timpul președinției lui Biden, însă numărul acestora a scăzut vertiginos în ultimele luni, când Biden a introdus noi restricții la frontieră.

Imigrația este una dintre principalele probleme ale alegătorilor în alegerile din 5 noiembrie, care îl vor opune pe vicepreședintele democrat Kamala Harris republicanului Donald Trump, care a criticat programul de eliberare condiționată.

Decizia de a nu reînnoi programul de eliberare condiționată pentru cele patru naționalități urmează planul prezentat de DHS atunci când a fost lansat programul, a declarat purtătorul de cuvânt Naree Ketudat într-o declarație.

Migranții care nu au permisiunea de a rămâne în SUA „vor trebui să părăsească Statele Unite înainte de expirarea perioadei lor autorizate de eliberare condiționată sau pot fi plasați în procedura de expulzare”, a declarat Ketudat. Alte programe de eliberare condiționată pentru ucraineni și afgani au fost prelungite.

Majoritatea celor patru naționalități cărora li se permite intrarea în cadrul așa-numitului program de eliberare condiționată CHNV au posibilități de a rămâne în Statele Unite. Mulți cubanezi sunt eligibili pentru rezidență permanentă și eventual cetățenie în temeiul Cuban Adjustment Act din 1966. Majoritatea haitienilor și venezuelenilor aflați în SUA sunt eligibili pentru statutul de protecție temporară, care le acordă scutire de deportare și permise de muncă.

Toate cele patru naționalități pot solicita azil.

Citește și