• Atacul din 7 octombrie de anul trecut s-a soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili.
  • Cel puțin 41.870 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în campania militară a Israelului în Fâșia Gaza de la începutul războiului.
  • Luni întregi de negocieri în spatele scenei, mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite, nu au reușit să oprească luptele dintre Hamas și Israel.

Gruparea militantă palestiniană Hamas a lăudat duminică atacul său din 7 octombrie asupra Israelului într-un mesaj video înainte de prima aniversare a asaltului mortal din sudul Israelului care a declanșat războiul din Gaza, scrie Barrons.

„Traversarea gloriosului 7 octombrie a spulberat iluziile pe care inamicul și le-a creat, convingând lumea și regiunea de presupusa sa superioritate și capacități”, a declarat Khalil al-Hayya, membru Hamas cu sediul în Qatar, într-o declarație video.

Atacul din 7 octombrie de anul trecut s-a soldat cu moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale israeliene care includ ostaticii uciși în captivitate.

Recomandări

ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE
DE 1 AN, ISRAEL NU VREA SĂ MOARĂ
TRUMP REVINE LA BUTLER
CE-I FAMILIA PT. KAMALA

Cel puțin 41.870 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în campania militară a Israelului în Fâșia Gaza de la începutul războiului, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas. ONU a recunoscut aceste cifre ca fiind fiabile.

Luni întregi de negocieri

Al-Hayya a declarat că, la un an de la atacul din 7 octombrie, „întreaga Palestină, în special Gaza, și poporul nostru palestinian scriu o nouă istorie cu rezistența, sângele și fermitatea lor”.

Membrul Hamas, care a devenit imaginea publică a grupării islamiste după uciderea fostului său lider Ismail Haniyeh în iulie, a declarat că locuitorii din Gaza au rămas „rezistenți la toate încercările de strămutare… în ciuda torturilor și a terorismului pe care le-ați îndurat, a genocidului oribil și a masacrului zilnic”.

Luni întregi de negocieri în spatele scenei, mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite, nu au reușit să oprească luptele dintre Hamas și Israel, cu excepția unui armistițiu de o săptămână care a început la sfârșitul lunii noiembrie.

Al-Hayya, care a lucrat ca negociator principal al Hamas în discuții de la sfârșitul lunii iulie, a reiterat poziția Hamas conform căreia Israelul a obstrucționat un armistițiu în Gaza.

„Ceea ce am respins ieri, nu vom accepta mâine, iar ceea ce ocupația (Israel) nu a reușit să impună prin forță, nu va accepta la masa negocierilor”, a spus el.

Citește și