• Mahatma Gandhi a fost nominalizat de cinci ori pentru Premiul Nobel pentru Pace.
  • Marie Curie este singura femeie care a câștigat două Premii Nobel în două domenii diferite.
  • Între 1901 și 2023, au fost acordate 621 de premii către 965 de persoane și 27 de organizații.

Premiile Nobel 2024 sunt pe cale să înceapă și, ca în fiecare an, aduc un val de curiozitate și entuziasm. Între 7 și 14 octombrie, ne așteptăm să aflăm cine sunt cei
care vor fi recunoscuți pentru realizări excepționale în domenii precum medicină, fizică, chimie, literatură și pace.

Câte premii au fost acordate până în prezent?

Până acum, între 1901 și 2023, au fost acordate 621 de premii pentru un total de 965 de persoane și 27 de organizații. Dar ce-i drept, uneori, aceleași personalități au fost premiate de mai multe ori, iar lista este cu adevărat impresionantă!

Cine va fi premiat anul acesta?

Nominalizările din acest an sunt un secret bine păzit, așa cum este tradiția. Nominalizările pot fi dezvăluite publicului abia după 50 de ani! Însă, cu toate acestea, speculațiile nu au întârziat să apară, iar presa internațională sugerează câteva nume surpriză. Printre ele se numără Donald Trump și Elon Musk. Da, ai auzit bine! Se spune că Trump ar putea fi recunoscut pentru inițiativele sale de pace, iar Elon Musk ar fi un posibil candidat pentru Premiul Nobel pentru Economie, datorită impactului său enorm asupra industriei tehnologice și economiei globale. Musk a fost propus de un parlamentar norvegian, în timp ce Trump a fost nominalizat de o membră a Congresului american.

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Și dacă asta nu era de ajuns, se pare că și Julian Assange, fondatorul Wikileaks, ar putea fi pe listă. Un deputat norvegian a declarat că Assange merită premiul pentru Pace, pentru că a dezvăluit crimele de război și comportamentele inumane, contribuind astfel la lupta pentru adevăr și pace.

În final, trebuie să știm că decizia nu este una ușoară. Comitetul Nobel primește mii de nominalizări și selectează doar aproximativ 300 de potențiali laureați, fără ca aceștia să fie informați. Cine vor fi câștigătorii din acest an? Rămâne de văzut!

Citește și