• Primarul Alejandro Arcos din Chilpancingo, Mexic, a fost ucis la doar șase zile după preluarea mandatului, într-o zonă afectată de violența cartelurilor de droguri.
  • Moartea sa a avut loc la câteva zile după ce secretarul guvernului orașului, Francisco Tapia, a fost împușcat, subliniind criza de securitate din statul Guerrero.
  • Politicienii din zonă sunt frecvent victime ale violenței legate de corupție, iar Guerrero este cunoscut pentru bătăliile între bande de droguri și rutele de contrabandă.

Primarul unui oraș mexican afectat de violența drogurilor a fost ucis la mai puțin de o săptămână de la preluarea mandatului, scrie BBC.

Alejandro Arcos a fost găsit mort duminică în Chilpancingo, un oraș de aproximativ 280.000 de locuitori din statul Guerrero, din sud-vestul statului. Era primar de șase zile.
Evelyn Salgado, guvernatorul statului, a spus că orașul este în doliu pentru o crimă care „ne umple de indignare”. Moartea lui a survenit la trei zile după ce noul secretar al guvernului orașului, Francisco Tapia, a fost împușcat.

Autoritățile nu au făcut publice detaliile anchetei și nici suspecții. Cu toate acestea, Guerrero este unul dintre cele mai afectate state de violența drogurilor, iar cartelurile de droguri au ucis zeci de politicieni din întreaga țară. Autoritățile au confirmat uciderea lui Arcos după ce imagini neverificate de pe rețelele de socializare au arătat ceea ce părea a fi rămășițele sale.

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Postările lui Arcos pe rețelele de socializare arată că el și-a petrecut zilele la birou supervizând eforturile de ajutorare în caz de dezastre în urma uraganului John, luna trecută, care a provocat inundații grave. Imaginile au fost postate pe contul său de Facebook în orele dinaintea morții sale de întâlniri cu lucrătorii de ajutor și rezidenții.

Alejandro Moreno, un senator mexican, a spus că Arcos și Tapia sunt „funcționari tineri și onești care au căutat progrese pentru comunitatea lor”. El a cerut autorităților federale să se ocupe de anchetă, având în vedere „neguvernabilitatea” a lui Guerrero.
Partidul Revoluționar Instituțional al lui Arcos a cerut dreptate. „Destul de violență și impunitate! Oamenii din Guerrero nu merită să trăiască în frică”, a spus pe Twitter/X.
Politicienii, în special la nivel local, cad frecvent victime ale vărsărilor de sânge legate de corupție și comerțul cu droguri de miliarde de dolari.

Guerrero este unul dintre cele mai afectate state din cauza locației sale pe rutele de contrabandă de pe coasta Pacificului, iar Chilpancingo a fost mult timp scena bătăliilor pe teren între două bande de droguri, Ardillos și Tlacos.

Cel puțin șase candidați pentru funcții publice au fost uciși în stat în perioada premergătoare alegerilor din Mexic din 2 iunie.

Peste 450.000 de oameni au fost uciși și zeci de mii au dispărut în Mexic de când guvernul a desfășurat armata pentru a combate traficul de droguri în 2006.

Citește și