• Armata ucraineană a lovit terminalul petrolier Feodosia din Crimeea, provocând un incendiu, dar fără victime. 300 de persoane au fost evacuate.
  • Kievul consideră atacurile asupra instalațiilor energetice rusești drept reacție la bombardamentele Moscovei asupra infrastructurii ucrainene.
  • Forțele aeriene ucrainene au doborât 32 de drone și două rachete rusești; o rachetă Kinzhal a lovit aerodromul Starokostiantyniv.

Armata ucraineană spune că a efectuat o lovitură asupra unui mare terminal petrolier din largul coastei Peninsulei Crimeea ocupată, cel mai recent dintr-un val de atacuri care vizează instalațiile energetice controlate de ruși, scrie BBC.

Oficialii de la Kiev au declarat că forțele de rachete ale țării au lansat atacul asupra terminalului Feodosia – cea mai mare instalație de procesare a petrolului din peninsulă – într-un atac peste noapte.

Oficialii ruși instalați în Crimeea nu au confirmat greva, dar au recunoscut un incendiu la instalație. Nu au fost raportate victime în urma exploziei. A fost declarată o urgență la nivel municipal, 300 de persoane fiind evacuate din Feodosia din cauza incendiului, a informat agenția de presă Tass.

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare par să arate fum care se ridică deasupra terminalului Feodosia. Oficialii locali instalați din Rusia au declarat pentru RIA Novosti că eforturile de stingere a incendiului sunt în desfășurare. Între timp, ministerul apărării de la Moscova a declarat că 12 drone ucrainene au fost doborâte peste peninsulă peste noapte, dintr-un total de 21 lansate de Kiev.

Într-o declarație în care a anunțat atacul, statul major al Ucrainei a spus că produsele petroliere expediate de la terminal sunt folosite pentru „a satisface nevoile armatei de ocupație ruse”. Rusia a anexat ilegal peninsula în 2014.

Instalația a fost lovită anterior de un atac cu drone din Ucraina în martie. Kievul a spus că atacurile sale asupra instalațiilor energetice rusești sunt o represiune justă pentru atacurile Moscovei asupra propriei infrastructuri energetice, care au aruncat frecvent milioane de oameni în întuneric.

Cel puțin 80% din energia termică a Ucrainei și o treime din producția sa de energie hidroelectrică au fost distruse în atacurile rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski în iunie. Explozia din Crimeea are loc în timp ce oficialii de la Kiev au declarat că forțele aeriene au doborât 32 de drone și două rachete lansate peste noapte de Rusia către capitala Ucrainei.

Oficialii forțelor aeriene au declarat că o rachetă Kinzhal a reușit să se sustragă apărării antiaeriene și să lovească o zonă din jurul aerodromului Starokostiantyniv din regiunea Hmelnytskyi.

Starokostiantyniv a fost sub focul rusesc constant în timpul verii, Moscova susținând că baza găzduiește avioane de luptă F-16 donate de Occident. Aproximativ 65 de avioane F-16 au fost promise de țările NATO, de când președintele american Joe Biden a autorizat pentru prima dată aliații europeni voiți să le trimită în Ucraina în august 2023.

Primul lot de avioane a sosit la începutul acestei veri, cu livrări proaspete despre care se spune că au sosit luni din Olanda.

Citește și