• Ucraina a revendicat neoficial responsabilitatea pentru această operațiune.
  • Cel puțin 20 de radiodifuzori ruși au fost afectați de atac.
  • Atacul cibernetic a coincis cu ziua de naștere a președintelui Vladimir Putin.

Compania media de stat rusă VGTRK, care deține și operează principalele posturi naționale de televiziune din țară, a fost vizată luni de un atac cibernetic masiv, conform Reuters.

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat că hackerii de la Kiev l-au provocat.

Detaliile atacului

Site-ul web al VGTRK, Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune din Rusia, nu se încărca luni dimineață, iar canalul său de știri Rossiya-24, care rulează 24 de ore din 24, nu era disponibil online.

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

„503 Service Unavailable. Niciun server nu este disponibil pentru a gestiona această solicitare”, se arată într-un mesaj de eroare atunci când s-a încercat accesarea livestream-ului.

Holdingul nostru media de stat, unul dintre cele mai mari, s-a confruntat cu un atac fără precedent al hackerilor asupra infrastructurii sale digitale”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că VGTRK lucrează pentru a depăși consecințele.

Specialiștii lucrează pentru a afla toate circumstanțele, pentru a înțelege unde duc urmele lăsate în urmă de cei care au organizat acest atac al hackerilor asupra obiectului infrastructurii critice”.

VGTRK, care a declarat luni că serviciul său online a fost atacat cibernetic peste noapte și ale cărui canale de știri oferă multor ruși știri despre războiul din Ucraina, nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

Revendicarea atacului

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat că hackerii ucraineni au fost responsabili pentru incident, care a coincis cu cea de-a 72-a aniversare a președintelui rus Vladimir Putin.

Hackerii ucraineni l-au „felicitat” pe Putin cu ocazia zilei sale de naștere, efectuând un atac la scară largă asupra companiei rusești de stat de televiziune și radiodifuziune”, a declarat sursa pentru Reuters, cerând să nu fie citată.

Vorbind la Moscova, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, nu a spus cine se află în spatele atacului, dar a declarat reporterilor că mass-media rusești au devenit de mult timp ținte pentru ceea ce ea a numit „Occidentul colectiv” și a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost parte a „unui război hibrid”.

Moscova va ridica problema atacului cibernetic în toate forumurile internaționale, inclusiv la UNESCO, agenția ONU care promovează libertatea de exprimare, a declarat Zakharova.

Citește și