• Noul Pact privind migrația și azilul introduce proceduri mai rapide de procesare și returnare.
  • Franța și Germania s-au alăturat țărilor care solicită o abordare mai dură a migrației în Europa.
  • Comisia Europeană negociază acorduri cu țările de origine pentru facilitarea readmisiilor.
  • Frontex primește puteri sporite în coordonarea operațiunilor de returnare.
  • Organizațiile pentru drepturile omului critică noile politici, temându-se de posibile abuzuri.

Potrivit unui raport obținut de POLITICO, liderii UE fac presiuni pentru a găsi modalități mai rapide de deportare a persoanelor, în contextul unei campanii mai ample de reprimare a imigrației.

Noi măsuri pentru procesul de returnare

Liderii intenționează să preseze ramura executivă, Comisia Europeană, să vină cu noi orientări privind deportările atunci când se vor întâlni la Bruxelles pe 17 octombrie, se arată în proiectul de raport.

Consiliul European solicită acțiuni hotărâte la toate nivelurile pentru creșterea și accelerarea returnărilor din Uniunea Europeană”, se arată în proiectul obținut de POLITICO. „Acesta invită Comisia și Consiliul să prezinte rapid o nouă abordare comună privind returnările”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Liderii UE fac presiuni pentru o abordare mai dură a migrației, pe fondul unei creșteri a sprijinului pentru partidele conservatoare și de extremă dreapta din blocul comunitar și în contextul în care se pregătesc să se întâlnească la Bruxellefs săptămâna viitoare.

Una dintre principalele solicitări din partea capitalelor UE este clarificarea cadrului juridic privind deportarea migranților către țări din afara Uniunii Europene.

Comisia a prezentat un nou cadru pentru deportări, cunoscut sub numele de Directiva privind returnările, în 2018, însă acesta nu a ajuns niciodată în Parlamentul European din cauza opoziției politice care l-ar fi ucis.

Acum că Parlamentul European este mai orientat spre dreapta, unii lideri cred că o nouă directivă ar putea fi votată în cameră.

Citește și