• Judecătorul James Donato ordonă Google să-și deschidă Play Store concurenței.
  • Epic Games câștigă o victorie semnificativă împotriva monopolului Google în distribuția de aplicații Android.
  • Utilizatorii Android vor putea descărca aplicații din surse alternative la Play Store.
  • Google are 90 de zile pentru a implementa schimbările sau pentru a obține o suspendare.
  • Decizia ar putea influența reglementările tech la nivel global.

Un judecător american a ordonat Google să își revizuiască activitatea în domeniul aplicațiilor mobile pentru a oferi utilizatorilor Android mai multe opțiuni de descărcare a aplicațiilor și de plată a tranzacțiilor.

Această decizie vine în urma unui verdict al juriului de anul trecut în favoarea Epic Games, producătorul jocului „Fortnite”, conform Reuters.

Verdict cu implicații majore pentru piața de aplicații mobile

Ordonanța judecătorului James Donato din San Francisco a subliniat schimbările pe care Google trebuie să le întreprindă pentru a-și deschide magazinul Play, pentru o concurență mai mare, inclusiv punerea la dispoziție a aplicațiilor Android din surse concurente.

Recomandări

LIBANUL E ABANDONAT
PROCESUL „RUST” CONTINUĂ
ȘOȘOACĂ E SUSPENDATĂ
WALZ VREA PACE
KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT

Procesul Epic, intentat în 2020, a acuzat Google de monopolizarea modului în care consumatorii accesează aplicațiile de pe dispozitivele Android și a modului în care aceștia plătesc pentru tranzacțiile în aplicații.

Compania cu sediul în Cary, Carolina de Nord, a convins un juriu în decembrie 2023 că Google a înăbușit în mod ilegal concurența prin controalele sale asupra distribuției aplicațiilor și plăților, deschizând astfel calea pentru ordinul judecătoresc al lui Donato.

„Veți ajunge să plătiți ceva pentru a îndrepta lumea după ce ați fost găsiți ca fiind un monopolist”, le-a spus Donato avocaților Google.

Într-un caz antitrust separat din Washington, judecătorul Amit Mehta a dat dreptate Departamentului de Justiție al SUA la 5 august și a declarat că Google a monopolizat în mod ilegal căutarea pe internet, cheltuind miliarde pentru a deveni motorul de căutare implicit al internetului.

Citește și