• Ucraina și Slovacia au început să lucreze la crearea unui hub energetic pentru Europa de Est.
  • Slovacia a devenit al doilea cel mai mare exportator de electricitate către Ucraina în situații de urgență și comerciale.
  • Ucraina și Slovacia planifică modernizarea interconectorului electric Mukachevo – Velke Kapusany până în 2028.
  • Premierul slovac Robert Fico a promis sprijin energetic de urgență pentru Ucraina în cazul unui blackout.

UPDATE ORA 22:00

Joe Biden a anulat o călătorie de patru zile în Germania săptămâna aceasta, care urma să culmineze cu un summit pentru a discuta „planul de victorie” al lui Volodimir Zelenski pentru Ucraina.

Casa Albă a declarat marți seară că președintele va rămâne acasă „pentru a supraveghea pregătirile și răspunsul” la uraganul Milton, care se așteaptă să ajungă miercuri în Florida.

Olaf Scholz, cancelarul german, a promis că întâlnirea va fi reprogramată și a spus că înțelege motivele președintelui pentru anularea acesteia. „Ar fi fost o întâlnire foarte importantă și am pregătit-o din toate părțile”, a spus el.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

UPDATE ORA 20:00

O nouă carte a legendarului jurnalist Bob Woodard dezvăluie detalii neașteptate despre relația lui Trump cu președintele rus Vladimir Putin.

Bob Woodward dezvăluie că Donald Trump ar fi vorbit cu președintele rus Vladimir Putin de șapte ori de când a părăsit Casa Albă.

Cartea conține detalii anterior neraportate despre relația fostului președinte cu liderul autoritar, inclusiv un moment la Mar-a-Lago în care i-a cerut unui consilier senior să părăsească încăperea pentru a putea avea o „convorbire telefonică privată”.

Cartea va fi lansată pe 15 octombrie.

UPDATE ORA 18:00 – A doua lovitură rusească lovește Harkovul într-o singură zi

Forțele ruse au atacat o zonă dens populată din orașul Harkov cu o bombă aeriană ghidată pe 8 octombrie, omorând cel puțin două persoane și rănind alte trei, a raportat guvernatorul Oleh Syniehubov.

Atacul este a doua lovitură asupra orașului Kharkiv care a provocat victime civile în cursul zilei.

Mai devreme în cursul dimineții, un alt atac a rănit mai mult de 20 de persoane, inclusiv un copil în vârstă de 16 ani.

Primarul orașului, Ihor Terekhov, a declarat că, potrivit datelor preliminare, Rusia a lovit o clădire cu mai multe etaje în cel de-al doilea atac.

UPDATE ORA 17:00 – Al doilea Summit al Păcii nu va avea loc în noiembrie, așa cum fusese planificat anterior – Cabinetul Zelenski

Atac aerian rusesc a lovit o casă de locuit cu mai multe etaje în districtul Kyivskiy din Harkov, conform primarului.

Mai multe explozii violente au fost raportate în Kostiantynivka din regiunea Donetsk.

UPDATE ORA 16:00 – Sevastopol spune că apărarea aeriană a doborât o țintă aeriană în partea de nord

Reprezentantul autorităților ocupaționale din Sevastopol spune că apărarea aeriană a doborât o țintă aeriană în partea de nord a Sevastopolului.

Exploziile au fost auzite de la Sevastopol la Bakhchysarai și Yalta.

Incendiu după bombardament în Lyman, regiunea Donețk.

UPDATE ORA 15:00 – Marea Britanie sancționează forțele ruse pentru utilizarea armelor chimice în Ucraina

Regatul Unit a emis sancțiuni împotriva unităților ruse implicate în utilizarea armelor chimice pe câmpul de luptă din Ucraina, a anunțat Ministerul de Externe al țării pe 8 octombrie.

Trupele de apărare radiologică, chimică și biologică ale Rusiei și șeful lor, generalul-locotenent Igor Kirillov, s-au numărat printre cei sancționați, pe listă figurând și două centre științifice ale Ministerului rus al Apărării.

Utilizarea de către Rusia a atacurilor cu gaze este în creștere, a arătat o anchetă Kyiv Independent din august. În ianuarie, au fost înregistrate 229 de cazuri, față de 639 în iunie și 358 în iulie, potrivit Forțelor de sprijin ale armatei ucrainene, o ramură a armatei responsabilă de inspectarea războiului chimic.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina a înregistrat peste 4.000 de cazuri de agenți chimici ruși utilizați pe linia frontului ucrainean, inclusiv peste 3.100 de cazuri raportate din decembrie 2023.

UPDATE ORA 14:00 – Ucraina investighează execuția prizonierilor de război

Ucraina investighează un alt caz de presupus abuz și execuție a prizonierilor de război din partea Rusiei, au declarat oficialii pentru drepturile omului. Dmytro Lubinets, comisarul ucrainean pentru drepturile omului, a trimis ieri scrisori ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) despre imagini aeriene care ar fi arătat forțelor ruse torturând și executând trei prizonieri ucraineni neînarmați în regiunea Donețk.

El a subliniat că cele mai înalte niveluri ale comandamentului militar rus par să tolereze crimele de război rusești în Ucraina. Șeful departamentului ucrainean pentru combaterea crimelor în condiții de conflict armat, Iuri Bilousov, a declarat săptămâna trecută că Ucraina deține dovezi care indică faptul că forțele ruse au executat 93 de prizonieri de război ucraineni (POW) pe câmpul de luptă de la începutul invaziei la scară largă.

UPDATE ORA 13:00 – Marea Britanie sancționează trupele rusești pentru folosirea de arme chimice „barbare” în Ucraina

Marea Britanie a sancționat trupele dintr-o unitate rusă și comandantul acestora pentru folosirea „armelor chimice barbare” pe câmpul de luptă din Ucraina.

Ministerul de Externe a declarat că forțele Moscovei „au admis în mod deschis că folosesc arme chimice periculoase pe câmpul de luptă”, cu „folosirea pe scară largă a agenților de control al revoltelor și rapoarte multiple despre utilizarea agentului toxic de sufocare cloropicrin”, care a fost folosit pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial.

UPDATE ORA 12:00 – Lovitura rusă asupra Harkivului a rănit 11 persoane, inclusiv un adolescent

Un atac rusesc asupra regiunii Harkov a rănit cel puțin 11 persoane, inclusiv un adolescent, potrivit guvernatorului zonei.

Oleg Sinegubov a spus că cartierul industrial al regiunii a fost lovit și că autoritățile lucrează pentru a identifica arma folosită. Printre cele 11 persoane rănite se numără un tânăr de 16 ani, iar trei sunt în „stare gravă”, a spus el.

UPDATE ORA 11:00 – Generalul superior al Ucrainei discută cu SUA unghiul „militar” al „planului de victorie” al Kievului

Șeful forțelor armate ale Ucrainei a discutat despre componenta militară a „planului de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski cu președintele șefilor de stat major americani. Generalul Oleksandr Syrskyi și generalul Forțelor Aeriene CQ Brown au vorbit la telefon înainte de întâlnirea celor doi la o bază aeriană americană din Germania în weekend.

Generalul Syrskyi a spus că l-a informat și pe generalul Brown despre situația câmpului de luptă și despre nevoile critice de arme și echipamente ale Ucrainei.

UPDATE ORA 10:00 – Reședința lui Putin, la Marea Neagră, Soci, a fost demolată, spune un raport rus

Reședința lui Vladimir Putin din Soci a fost probabil demolată pe fondul temerilor de un atac mortal cu drone, se arată într-un raport de investigație. Președintele rus a petrecut un număr record de zile la reședința Bocharov Ruchey, care a fost renovată în 2014 după Jocurile Olimpice, a informat publicația independentă de investigație Proekt.

Putin „a simțit o amenințare la adresa siguranței sale fizice” după mai multe atacuri cu drone în zona Mării Negre de către Ucraina în toamna anului trecut, au spus anchetatorii, susținând că o sursă apropiată președintelui rus a confirmat această teorie. Clădirea principală a reședinței de la Soci a fost complet demolată la începutul anului, susține ancheta. Un nou proiect de construcție este în derulare în același loc, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 09:00 – Armata ucraineană a doborât peste noapte 18 drone rusești

Forțele aeriene ucrainene au doborât 18 drone din totalul 19 lansate de Rusia peste noapte, au declarat oficialii militari în această dimineață. Forțele aeriene ucrainene au declarat că forțele ruse au folosit și două rachete Iskander-M pentru a ataca regiunea de sud a Odesei.

„Ca urmare a bătăliei antiaeriene, toate dronele inamice au fost eliminate în regiunile Odesa, Mykolaiv, Dnipropetrovsk, Vinnytsia și Ternopil”, a spus forțele aeriene pe Telegram, dar nu au explicat ce s-a întâmplat cu cele două rachete care nu au fost interceptate.

UPDATE ORA 08:00 – Harris stabilește condițiile pentru negocierile de pace cu Putin

Kamala Harris a declarat că Ucraina va trebui să fie prezentă în cameră la orice discuții de pace pentru a negocia o soluție care să pună capăt invaziei rusești. „Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în viitor”, a declarat candidata democrată la președinția SUA în interviul său de 60 de minute cu CBS News.

Refuzând să se întâlnească bilateral cu președintele rus Vladimir Putin pentru discuții de pace, dna Harris a declarat: „Nu va exista niciun succes în încheierea acestui război fără participarea Ucrainei și a Cartei ONU în ceea ce privește aspectul acestui succes”.

De asemenea, ea l-a atacat pe rivalul său republican Donald Trump și a spus că „Putin ar sta la Kiev chiar acum dacă ar fi președinte. Trump a susținut că va pune capăt războiului în prima zi.

UPDATE ORA 07:00 – Rusia a evacuat 300 de persoane din Crimeea după un incendiu în Ucraina

Autoritățile susținute de Rusia au evacuat aproximativ 300 de persoane din orașul Feodosia din Crimeea ocupată, după un incendiu izbucnit ieri la un depozit local de petrol, a anunțat agenția rusă de știri de stat TASS.

Oficialii locali au confirmat evacuarea localnicilor din orașul-port din Crimeea care găzduiește cel mai mare depozit de petrol folosit de Rusia. Armata ucraineană a declarat că a lovit depozitul de petrol și că Moscova folosește acest terminal pentru a transporta produse petroliere către armata rusă.

„O sursă axată pe Crimeea a afirmat că armata rusă a desfășurat un sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 în zonă în iunie 2024 pentru a proteja terminalul petrolier Feodosia”, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului, confirmând că imaginile au arătat un incendiu care ar fi avut loc la terminalul petrolier Feodosia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Kievul și Bratislava au început să lucreze la crearea unui hub energetic pentru a consolida securitatea energetică a Europei de Est, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal la o conferință de presă cu omologul său slovac, Robert Fico.

Pe fondul unor pene de curent continue cauzate de atacurile rusești, Slovacia a devenit a doua țară ca mărime în ceea ce privește exporturile de energie electrică către Ucraina, atât în situații de urgență, cât și comerciale, potrivit lui Shmyhal.

Vrem ca Ucraina să treacă prin iarnă în mod corespunzător. În cazul unei pene de curent, vom furniza energie de urgență”, a reafirmat Fico.

Noul hub energetic are în vedere utilizarea instalațiilor existente de stocare a gazelor și cooperarea în domeniul energiei nucleare.

Citește și