• Stațiunea Alpe du Grand Serre își încetează definitiv operațiunile din cauza lipsei de zăpadă.
  • Închiderea va duce la pierderea a 200 de locuri de muncă în regiunea Isère.
  • Schimbările climatice reduc dramatic sezonul de schi în Alpii francezi.
  • Autoritățile locale nu au reușit să finanțeze transformarea stațiunii într-o destinație pentru tot anul.

O mare stațiune de schi alpină din Franța a anunțat că se va închide, invocând lipsa de fonduri pentru a deveni o destinație pe tot parcursul anului, conform The Guardian.

Zonele montane de altitudine joasă și medie din Europa se confruntă cu un sezon trunchiat din cauza încălzirii globale și a scăderii ninsorilor.

Impactul asupra economiei locale

Consilierii locali au votat să nu redeschidă Alpe du Grand Serre în Isère în această iarnă, spunând că nu mai pot plăti pentru ascensoarele montane sau pentru a finaliza un program de diversificare ca destinație turistică pe tot parcursul anului.

Recomandări

LIBANUL E ABANDONAT
PROCESUL „RUST” CONTINUĂ
ȘOȘOACĂ E SUSPENDATĂ
WALZ LA TV
KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT

Mutarea va elimina 200 de locuri de muncă și va afecta întreprinderile din satul vecin La Morte, a cărui economie și populație de 150 de persoane depind de sporturile de iarnă.

Lauranne Vincent, proprietara unui magazin local de articole sportive, a declarat pentru televiziunea France 3: „Suntem devastați și șocați. Este o decizie brutală care vine cu două luni înainte de deschiderea noastră. Speram să se întâmple contrariul. Am spus că toate luminile erau verzi pentru a continua

Frédérique Laurence, proprietara unui magazin alimentar din La Morte, a adăugat: „Am fost complet lăsați în voia sorții. Mai avem împrumuturi de plătit, deoarece suntem aici de doar patru ani. Cine le va plăti? Viețile noastre au fost ruinate. Asta se va întâmpla cu noi”.

Eforturi de adaptare și diversificare

Autoritatea locală a cheltuit aproape 3 milioane de euro începând din 2021 pentru un proiect care ar menține stațiunea deschisă pe tot parcursul anului, atrăgând vizitatori cu drumeții și piste de biciclete, dar a declarat că nu are banii necesari pentru a continua proiectul pentru ultimii doi ani înainte de finalizare.

Coraline Saurat, președintele autorității locale, a declarat că a ajuns la „concluzia nefericită” că nu își poate permite să reînnoiască contractul cu societatea care operează ascensoarele sau să continue planul de diversificare.

Decizia de închidere a stârnit apeluri pentru ca statul să investească în stațiunile de schi amenințate. „Statul nu ne oferă niciun sprijin concret pentru viitorul stațiunii sau pentru o operațiune de tranziție”, a declarat Saurat, care a avertizat în ianuarie că stațiunea se confruntă cu o gaură de 7 milioane de euro în bugetul său.

Este de datoria autorităților locale să administreze stațiunile? Aceasta este o întrebare reală astăzi. Nu cred că suntem la înălțimea provocărilor pe care le reprezentăm.”

Florent Battistel, directorul Școlii Franceze de Schi (ESF) din stațiune, a declarat: „Sunt 25 de instructori de schi și, prin urmare, 25 de familii (afectate). Școala de schi lucrează toată vara pentru a se pregăti pentru sezonul de iarnă. O închidere bruscă este o tragedie pentru întreaga vale”.

Citește și