•  Uraganul Milton s-a intensificat rapid, atingând categoria 5, cu vânturi de până la 285 km/h.
  • Guvernatorul Ron DeSantis a avertizat locuitorii să se pregătească pentru un efort major de evacuare, cu 51 de comitate sub avertizări de urgență. 
  • Se estimează că uraganul va aduce valuri de furtună devastatoare și precipitații semnificative.

Uraganul Milton s-a intensificat rapid, devenind o furtună extrem de periculoasă de categoria 5, în timp ce se îndreaptă spre statul american Florida, conform BBC.

Milton este însoțit de vânturi feroce de până la 285km/h în timp ce se apropie de marginea nordică a peninsulei Yucatan din Mexic. Meteorologii avertizează asupra unor valuri de furtună potențial catastrofale de-a lungul zonelor de coastă. Se așteaptă ca furtuna să lovească miercuri cu toată forța orașul Tampa Bay, foarte populat.

Floridienilor li s-a spus să se pregătească pentru cel mai mare efort de evacuare din ultimii ani, guvernatorul Ron DeSantis avertizând că timpul pentru evacuare se scurge rapid.

Recomandări

LIBANUL E ABANDONAT
PROCESUL „RUST” CONTINUĂ
ȘOȘOACĂ E SUSPENDATĂ
WALZ LA TV
KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT

„Trebuie să presupunem că acesta va fi un monstru”, a declarat guvernatorul DeSantis la conferința de presă de luni după-amiază.

Avertizările privind uraganul Milton vin la doar 10 zile după ce uraganul Helene – cea mai mortală furtună continentală de la Katrina în 2005 – a lovit sud-estul SUA, ucigând cel puțin 225 de persoane. Alte sute sunt date dispărute.

Cel puțin 14 dintre aceste decese au avut loc în Florida, unde 51 din cele 67 de comitate se află acum sub avertizări de urgență pe măsură ce Milton se apropie.

Ken Graham, directorul Serviciului Național de Meteorologie [NWS], a declarat că Milton a devenit un uragan de categoria a cincea la o viteză record – viteza vântului intensificându-se cu 80 de noduri (148km/h) în 24 de ore.

Uraganele sunt separate în cinci categorii în funcție de viteza vântului. Cele care ating categoria trei și mai mult sunt considerate uragane majore din cauza potențialului lor de a provoca pierderi semnificative de vieți omenești și pagube, potrivit NWS.

Se așteaptă ca uraganul Milton să slăbească marți, în timp ce se deplasează deasupra Golfului Mexic, coborând la categoria a treia până când va atinge Golful Tampa din Florida miercuri seara sau joi dimineața.

Cantitățile totale de precipitații ar putea atinge local maxime de 38cm, iar în zonele de coastă ar putea apărea valuri de furtună de 3-4,5m. Luni, comitatele au început să emită ordine de evacuare, iar taxele de drum vor fi suspendate pe drumurile din vestul și centrul Floridei. În sudul Floridei au început să se formeze cozi lungi la benzinării, iar unele stații au raportat că au rămas fără combustibil.

Congestionarea traficului în unele zone a crescut cu până la 90% peste medie, a declarat DeSantis. Închiderea școlilor în mai multe comitate începe marți.

DeSantis a vorbit la telefon cu Președintele Joe Biden, dar, potrivit NBC News, a refuzat să răspundă la orice apel de la vicepreședintele Kamala Harris, care candidează la președinție împotriva fostului președinte Donald Trump.

Harris, întrebată despre faptul că nu i s-a răspuns la apeluri luni după-amiază, a răspuns că „a face jocuri politice cu acest moment, în aceste situații de criză, acestea sunt culmea situațiilor de urgență, [este] absolut iresponsabil. Și este egoist și este vorba despre jocuri politice în loc să vă faceți treaba pentru care ați depus un jurământ, și anume să puneți oamenii pe primul loc.”

Peste 12.000 de metri cubi de moloz au fost îndepărtați în zonele din Florida afectate de Helene în mai puțin de două zile, au declarat oficialii.

Helene a atins țărmul la sfârșitul lunii septembrie ca un uragan de categoria a patra – avariind structuri, provocând inundații bruște și întrerupând alimentarea cu energie electrică a milioane de locuințe. Pe lângă Florida, au fost înregistrate decese în Georgia, Carolina de Sud, Tennessee și Virginia, precum și în Carolina de Nord, statul cel mai grav afectat.

Biden a ordonat desfășurarea a încă 500 de soldați în Carolina de Nord. Trupele – care numără acum 1.500 în total – vor lucra cu mii de ajutoare guvernamentale și cu Garda Națională.

Biden a aprobat până în prezent aproape 140 de milioane de dolari în asistență federală.

Citește și