•  Scorsese a negat zvonurile privind retragerea sa din cinematografie.
  • Scorsese se află în Torino pentru a primi premiul Stella della Mole și a dezvăluit că lucrează la un documentar despre arheologia marină în Sicilia.
  •  Regizorul a discutat despre violența din lucrările sale, subliniind că aceasta face parte din natură umană.

Când au circulat zvonuri că filmele sale despre Frank Sinatra și Iisus au fost amânate, s-a speculat că Martin Scorsese s-ar putea retrage, potrivit The Hollywood Reporter.

Legendarul regizor a pus acum capăt acestor zvonuri: „Nu spun deloc adio cinematografiei”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă luni la Muzeul Cinematografiei din Torino, Italia. „Mai am încă filme de făcut și sper ca Dumnezeu să-mi dea puterea de a le face”.

Scorsese se află la Torino pentru a primi prestigiosul premiu Stella della Mole al Muzeului de Cinema. Prieteni precum Willem Dafoe, regizorul italian Giuseppe Tornatore și designerul de producție Dante Ferretti vor fi prezenți pentru a-l onora.

Recomandări

LIBANUL E ABANDONAT
PROCESUL „RUST” CONTINUĂ
ȘOȘOACĂ E SUSPENDATĂ
WALZ VREA PACE
KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT

În timpul unei conversații libere cu jurnaliștii la Torino, Scorsese și-a împărtășit, de asemenea, gândurile cu privire la viitoarele alegeri din Statele Unite.

„Când am filmat Gangs of New York la Cinecittà, am descris o Americă a secolului al XIX-lea violentă, sângeroasă, cu un personaj brutal – Bill Măcelarul, interpretat de Daniel Day-Lewis. Oameni ca el apar din nou. Nu știm ce se va întâmpla în câteva săptămâni”, a spus el, referindu-se la alegerile din 5 noiembrie. „Democrația ar putea continua, sau acest experiment s-ar putea încheia”.

Introdus de președintele Muzeului Cinematografiei din Torino, Enzo Ghigo, și de directorul demisionar Domenico De Gaetano, Scorsese a vorbit și despre actualul său proiect cinematografic, care se concentrează asupra Italiei.

„Filmez între Ustica și Taormina. Este un documentar despre arheologia marină”, a dezvăluit Scorsese. Filmul se bazează pe proiectul de cercetare Shipwreck of Sicily, condus de arheologul subacvatic britanic Lisa Briggs, care utilizează analiza ADN a obiectelor recuperate din siturile de naufragii antice pentru a reconstitui poveștile navelor, marinarilor și încărcăturii din timpuri străvechi.

Documentarul, coprodus de regiunea Sicilia, va fi filmat, de asemenea, la Parcul arheologic Selinunte, Pantelleria, Muzeul Satirului dansator din Mazara del Vallo și Muzeul arheologic Salinas din Palermo.

Trecând de la arheologie la viitor, Scorsese a meditat asupra viitorului cinematografiei: „Poate că într-o zi vom experimenta filmele prin intermediul unui cip implantat în capul nostru. Imaginați-vă Orlando Furioso [poemul epic italian al lui Ludovico Ariosto din anii 1500] sau Hamlet în realitate virtuală. L-ai vedea pe prințul Danemarcei chiar în fața ta, ca și cum ar fi real. Dar indiferent de tehnologie, un lucru va conta întotdeauna: Poți comunica ceva? Poți spune o poveste? Poveștile ne ajută să înțelegem cine suntem.”

Întrebat despre imaginile violente care reapar în lucrările sale, Scorsese a subliniat modul în care violența poate lua multe forme: „Cred că violența face parte din ceea ce suntem. Crescând, am văzut-o peste tot în jurul meu. Am văzut oameni buni făcând lucruri rele. Violența face parte din modul în care interacționăm – este prezentă chiar și într-o ședință de producție sau în sala de consiliu a unei bănci, doar deghizată în ceva mai „civilizat”. Chiar și atunci când eviți să privești pe cineva în ochi, și asta este o formă de violență.”

Citește și