• Bob Woodward publică o nouă carte intitulată „War” în octombrie 2024.
  • Potrivit cărții, Biden crede că există o șansă de 50% ca Putin să declanșeze un război nuclear.
  • Biden către consilierii săi: „Acest fiu de **, Bibi Netanyahu, este un tip rău. Este un tip rău!”

În noua sa carte, legendarul jurnalist Bob Woodward oferă o privire remarcabilă în culisele evaluărilor și interacțiunilor tranșante și pline de înjurături ale președintelui Joe Biden cu liderii mondiali care i-au marcat președinția, de la Benjamin Netanyahu la Vladimir Putin, scrie CNN.

Conversații din culise și controverse

Nenorocitul ăla de Bibi Netanyahu este un tip rău. Este un tip al naibii de rău!” a declarat Biden în privat despre premierul israelian unuia dintre asociații săi în primăvara anului 2024, în timp ce războiul Israelului din Gaza se intensifica, scrie Woodward.

„Acel nenorocit de Putin”, le-a spus Biden consilierilor din Biroul Oval, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit lui Woodward. „Putin este malefic. Avem de-a face cu întruchiparea răului”.

Recomandări

LIBANUL E ABANDONAT
PROCESUL „RUST” CONTINUĂ
ȘOȘOACĂ E SUSPENDATĂ
WALZ VREA PACE
KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT

Secretele Casei Albe

Cartea, „War”, dezvăluie, de asemenea, noi detalii despre conversațiile private ale lui Donald Trump cu Putin și despre un transport secret de echipamente de testare Covid-19 pe care Trump i l-a trimis președintelui rus pentru uz personal în perioada de vârf a pandemiei.

Bazată pe sute de ore de interviuri, „War” este plină de detalii despre confruntări cu miză mare. Cartea explorează războaiele politice și personale pe care Biden le-a purtat în timpul președinției sale, inclusiv detalii despre decizia sa de a se retrage din campania din 2024 și conversații despre problemele juridice ale fiului său Hunter Biden.

Printre noile detalii din „War”, conform CNN:

Woodward scrie că echipa de securitate națională a lui Biden a crezut la un moment dat că există o amenințare reală, o șansă de 50%, ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina. Biden a declarat că „nu ar fi trebuit să îl aleagă niciodată” pe procurorul general Merrick Garland în timpul unei conversații despre problemele juridice ale fiului său.

Biden a criticat modul în care fostul președinte Barack Obama a gestionat invazia Crimeei de către Putin în 2014, concluzionând că „Barack nu l-a luat niciodată în serios pe Putin”. Citând un consilier al lui Trump, Woodward raportează că au existat „poate până la șapte” convorbiri telefonice între Trump și Putin de când Trump a părăsit Casa Albă în 2021.

„Cel mai înfiorător moment al întregului război”

Una dintre cele mai dramatice scene din „War” dezvăluie cât de îngrijorați au devenit Biden și echipa sa de securitate națională de perspectiva folosirii armelor nucleare de către Putin.

Până în septembrie 2022, rapoartele serviciilor de informații americane considerate „ excelente” au dezvăluit o „evaluare profund neliniștitoare” a lui Putin – că acesta era atât de disperat din cauza pierderilor de pe câmpul de luptă încât ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Pe baza noilor rapoarte alarmante ale serviciilor de informații, Casa Albă credea că există 50% șanse ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică, o evaluare izbitoare care a crescut vertiginos de la 5% și apoi 10%, relatează Woodward.

„Trump devine din ce în ce mai instabil”

Woodward scrie că Trump a rămas în contact cu Putin și după ce a părăsit funcția.

Într-o scenă, Woodward povestește un moment la Mar-a-Lago în care Trump îi spune unui consilier superior să părăsească încăperea pentru „a putea avea o convorbire telefonică privată cu președintele rus Vladimir Putin”.

Potrivit consilierului lui Trump, au existat mai multe convorbiri telefonice între Trump și Putin, poate până la șapte în perioada de când Trump a părăsit Casa Albă în 2021”, scrie Woodward.

Woodward l-a întrebat pe consilierul lui Trump, Jason Miller, dacă Trump și Putin au vorbit de când acesta a părăsit Casa Albă. „Um, nu de care aș ști”, i-a spus Miller lui Woodward.

Woodward scrie, de asemenea, despre decizia lui Trump de a candida din nou la președinție, inclusiv despre o serie de conversații cu aliatul și prietenul său de golf, senatorul Lindsey Graham.

Să mergi la Mar-a-Lago este un pic ca și cum ai merge în Coreea de Nord”, a spus Graham. „Toată lumea se ridică în picioare și aplaudă de fiecare dată când Trump intră”.

Republicanul din Carolina de Sud este citat spunând că Biden „a câștigat corect și cinstit”, dar că lui Trump „nu-i place să audă asta”.

Woodward continuă să descrie încercările lui Graham de a-i oferi lui Trump sfaturi pentru campania din 2024.

Oamenii care cred că pământul este plat și că nu am ajuns pe lună, îi ai.

„Bibi, nu ai nicio strategie”

În urma atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, Woodward descrie relația de tip roller-coaster dintre Biden și Netanyahu. În timp ce Biden a sprijinit Israelul în public, el s-a certat cu Netanyahu în culise cu privire la modul în care Israelul conducea războiul din Gaza.

Care este strategia ta, omule?” l-a întrebat Biden pe Netanyahu în timpul unei convorbiri telefonice din aprilie, relatează Woodward.

„Trebuie să intrăm în Rafah”, a spus Netanyahu.

„Bibi, nu ai nicio strategie”, a răspuns Biden.

Citește și