• ISIS și-a reluat eforturile de a aduce terorismul în Marea Britanie, conform șefului MI5, Ken McCallum.
  • Amenințarea teroristă din partea Al-Qaeda și în special a ISIS a crescut, deși gruparea nu mai are forța de acum un deceniu.
  • Numărul investigațiilor MI5 asupra statelor ostile, precum Rusia și Iran, a crescut cu aproape jumătate într-un singur an.
  • Peste 750 de diplomați ruși, majoritatea spioni, au fost expulzați din Europa de la invazia Rusiei în Ucraina.
  • S-a observat o creștere a utilizării de intermediari și atacuri cibernetice de către state ostile pentru a desfășura activități ilegale în Marea Britanie.

ISIS și-a reluat eforturile de a aduce terorismul în Marea Britanie, a declarat șeful agenției de spionaj intern a Marii Britanii, avertizând că aceasta este amenințarea care îl „îngrijorează cel mai mult”, scrie POLITICO.

Ken McCallum, directorul general al serviciului de securitate MI5, a prezentat marți o actualizare a amenințărilor la adresa Marii Britanii din 2022 încoace, oferind o evaluare cuprinzătoare a amenințărilor din Orientul Mijlociu, Rusia – și mult mai aproape de casă.

El a avertizat că există acum o amenințare crescută de terorism din partea Al-Qaeda „și în special” din partea ISIS, cunoscut și sub numele de Statul Islamic și Daesh. Grupul a intrat în conștiința internațională în 2014, când militanții săi au preluat controlul asupra unor mari părți din nord-vestul Irakului și estul Siriei.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Statul Islamic de astăzi nu este forța care era acum un deceniu, dar după câțiva ani în care a fost ținut bine în frâu, și-a reluat eforturile de a exporta terorismul”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă în centrul Londrei.

McCallum a descris atacul mortal al ISIS-K din martie asupra unei săli de concerte din Moscova ca fiind o „demonstrație brutală a capacității sale”.

Șeful MI5, a cărui agenție supraveghează contraspionajul intern, a declarat că doar în ultima lună, peste o treime din investigațiile de maximă prioritate ale MI5 au avut „o oarecare legătură cu grupuri teroriste organizate din străinătate”.

Rusia și China

McCallum a folosit, de asemenea, apariția sa la Londra – rară pentru un șef al serviciilor de informații din Marea Britanie – pentru a avertiza cu privire la influența malignă crescândă a Rusiei și Iranului pe teritoriul Marii Britanii și pentru a condamna „agresiunea statală intensificată” din partea acestora.

El a spus că numărul investigațiilor MI5 asupra statelor ostile, precum Rusia și Iran, a crescut cu aproape jumătate într-un singur an. Agenția de informații rusă GRU se află, a spus el, într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene”.

Peste 750 de diplomați ruși – „marea majoritate a lor spioni” – au fost expulzați din Europa de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, a spus el. Marea Britanie a expulzat ceea ce crede a fi ultimul ofițer de informații militare rus rămas în țară la începutul acestui an.

Și totuși, amenințarea a apărut în altă parte. Tactica Europei de „a-i da afară și a-i ține afară” în ceea ce privește ofițerii de informații a dus, a precizat McCallum, la o dependență crescută de atacurile cibernetice din partea Rusiei.

Anul acesta a văzut, de asemenea, o creștere a utilizării de intermediari, cum ar fi operativi de informații private și criminali din interiorul Marii Britanii și din străinătate, pentru a face „munca murdară” a statelor ostile, a spus el.

Într-un mesaj adresat potențialilor criminali dispuși să ia bani de la Iran sau Rusia pentru a comite acte ilegale în Marea Britanie, el a avertizat: „Este o alegere pe care o veți regreta”.

El a descris amenințarea Iranului la adresa Marii Britanii ca fiind în creștere la o „scară și un ritm fără precedent” și a spus că Marea Britanie a răspuns la 20 de comploturi „potențial letale” susținute de Iran din 2022.

McCallum a fost în mod notabil mai puțin agresiv în privința Chinei, în timp ce în politica britanică se desfășoară o dezbatere aprinsă despre cea mai bună modalitate de a aborda Beijingul.

„China este diferită”, a spus el. „Relația economică dintre Marea Britanie și China sprijină creșterea Marii Britanii, care stă la baza securității noastre”.

Când a fost întrebat despre aparenta lipsă de critici la adresa Beijingului, McCallum a spus că „nu a intenționat să diminueze” importanța amenințării din partea Chinei și că atenția MI5 este „neschimbată”.

Alegerile sunt complexe și le revine, în mod justificat, miniștrilor să facă judecățile strategice importante cu privire la relația noastră cu China”, a spus el.

Capacitatea Marii Britanii

Aceste amenințări combinate au făcut ca MI5 și poliția să zădărnicească 43 de planuri de atac în stadiu avansat din martie 2017, a declarat astăzi șeful serviciilor de informații, argumentând că serviciile de securitate sunt în prezent suprasolicitate.

Cu două săptămâni înainte de planificarea bugetului guvernamental al Marii Britanii, McCallum a declarat că „alocarea capacității noastre finite” este acum „mai dificilă decât îmi amintesc să fi fost vreodată în cariera mea”.

Răspunzând la o întrebare din partea POLITICO dacă volumul de cazuri al MI5 este încă prea mare, așa cum a sugerat în 2022 comitetul parlamentar pentru securitate și informații, McCallum a declarat: „Lucrurile sunt absolut întinse la maximum”.

„Este destul de corect să spunem că volumul general al activității de contraterorism pe care o desfășurăm în MI5 astăzi a fost, în linii mari, static în ultimii patru sau cinci ani„, a spus el.

Reducerea activității Statului Islamic a fost compensată și depășită de o creștere a terorismului de extremă dreaptă, a avertizat el.

În ultimii trei ani s-a înregistrat o creștere de trei ori a cazurilor MI5 care implică persoane sub 18 ani implicate în terorism. Acestea reprezintă acum 13% din cazuri, a spus el.

MI5 „are acum o viață inconfortabilă” în ceea ce privește stabilirea priorităților și a lucrurilor „la care pur și simplu nu putem ajunge„, adăugând: „Acest lucru ne pune sub o presiune destul de mare”.

Citește și