•  În ultimele zile, Israelul a intensificat atacurile aeriene asupra Hezbollah, rezultând în uciderea a 50 de membri ai grupului militant.
  • Hezbollah a lansat rachete spre orașul israelian Haifa.
  • Conform coordonatorului special al ONU, impactul umanitar al conflictului este „catastrofal”, cu peste 1.400 de persoane ucise.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a îndemnat poporul libanez să alunge Hezbollah și să evite aceeași „distrugere și suferință din Gaza”, conform BBC.

Apelul lui Benjamin Netanyahu de marți a venit în timp ce Israelul și-a extins invazia împotriva Hezbollah, trimițând mii de soldați într-o nouă zonă din sud-vestul Libanului. Armata libaneză a declarat că 50 de membri Hezbollah au fost uciși în loviturile aeriene de luni.

Ministerul libanez al Sănătății a declarat că 36 de persoane au fost ucise și 150 rănite în atacurile israeliene din ultimele 24 de ore. Între timp, Hezbollah a lansat rachete spre portul israelian Haifa pentru a treia zi consecutiv, rănind 12 persoane.

Recomandări

INOVAȚIE LA WIMBLEDON
TIMBERLAKE VINE LA EC
NOI DEZVĂLUIRI
X IS BACK
NETANYAHU AVERTIZEAZĂ
PICHAI TE AJUTĂ SĂ PARCHEZI

În timpul unui discurs video adresat poporului libanez, Netanyahu a declarat: „Aveți ocazia să salvați Libanul înainte ca acesta să cadă în abisul unui război lung care va duce la distrugere și suferință, așa cum vedem în Gaza. Vă spun vouă, oamenilor din Liban: Eliberați-vă țara de Hezbollah, astfel încât acest război să se poată încheia”.

Netanyahu a afirmat, de asemenea, că Forțele de Apărare ale Israelului l-au ucis pe succesorul fostului lider al Hezbollah, Hassan Nasrallah, dar IDF a declarat ulterior că nu poate confirma moartea lui Hashem Safieddine.

Hezbollah a rămas sfidător în ciuda a trei săptămâni de lovituri israeliene intense și a altor atacuri care, potrivit oficialilor libanezi, au ucis peste 1.400 de persoane și au strămutat alte 1,2 milioane.

Israelul a trecut la ofensivă după aproape un an de lupte transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza, afirmând că dorește să asigure întoarcerea în siguranță a zeci de mii de locuitori din zonele de frontieră israeliene strămutați de atacurile cu rachete, rachete și drone ale Hezbollah.

Ostilitățile au escaladat constant de când Hezbollah a început să lanseze rachete în nordul Israelului în sprijinul palestinienilor, la 8 octombrie 2023, la o zi după atacul mortal al aliatului său Hamas asupra sudului Israelului.

Marți dimineață, IDF a anunțat că rezerviștii din Divizia 146 au început „activități operaționale limitate, localizate și țintite” în sud-vestul Libanului. Aceștia s-au alăturat celor trei divizii ale armatei permanente care operează în zonele centrale și estice din sudul Libanului de la începutul invaziei, la 30 septembrie – ceea ce ar fi ridicat numărul total de soldați desfășurați la peste 15.000.

Între timp, coordonatorul special al ONU pentru Liban și șeful forțelor ONU de menținere a păcii au avertizat într-o declarație comună că impactul umanitar al conflictului este „de-a dreptul catastrofal”

Duminică seară, Haifa a fost lovită direct – ceea ce nu s-a mai întâmplat de la ultimul război dintre Israel și Hezbollah, în 2006.

Citește și