Am ajuns cum nu se poate mai prost din punct de vedere macroeconomic.

Guvernul Ciolacu, format din PSD și PNL, mărește fără număr, fără număr, cheltuielile publice, iar în consecință, deficitul bugetar crește de la 5% la 7% din PIB și la un PIB nominal în creștere.

Dar creșterea economică scade de la 3,4% la 2,4%, și chiar această nouă prognoză a guvernului pentru creșterea economică din acest an pare optimistă, având în vedere că la jumătatea anului am avut o creștere economică de numai 0,8%.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Dacă tot mărește deficitul bugetar prin creșterea cheltuielilor, acești bani ar fi trebuit să se ducă, să se vadă într-o creștere a economiei, pentru că tot ni se spune că se fac investiții. Dar este exact invers.

Creșterea cheltuielilor bugetare, care vin din creșterea salariilor bugetarilor cu nu mai puțin de 25%, creșterea pensiilor cu 25%, creșterea cheltuielilor cu bunuri și servicii cu 25% și creșterea cheltuielilor cu investițiile publice, se duce în importuri, în creșterea importurilor, în creșterea și mai mare a deficitului comercial, în creșterea deficitului de cont curent, în creșterea datoriei publice, în creșterea datoriei externe totale a României.

Am ajuns în situația în care toți banii în plus față de prognoze pe care guvernul Ciolacu îi injectează, să se ducă în importuri, care efectiv anulează creșterea economică.

Pentru că are nevoie de bani, de și mai mulți bani, pentru acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare, pentru crșeterea deficitului bugetar, pentru rostogolirea datoriei publice, adică pentru plata împrumuturilor anterioare care ajung acum la scadență, joi, Ministerul Finanțelor s-a împrumutat de pe piața financiară internațională cu încă 5 miliarde de euro, prin vânzarea de obligațiuni pe 7,10 sau 20 de ani.

Dar vorba istoriei: datoria asta este făcută de guvernul Ciolacu, dar cine știe cine o va plăti peste 20 de ani.