• 52,4% dintre persoanele cu afecțiuni mintale la nivel global sunt de gen femini.
  • În România prevalența bolilor psihice este de două ori mai mare decât în ultimii 10 ani.
  • Medicii spun că somnul este esențial pentru gestionarea stresului și a emoțiilor negative.
  • OMS: În medie, sănătatea mintală primește doar 2% din bugetele de sănătate.
  • Fundația Metropolis construiește cea mai mare clinică de Psihiatrie Pediatrică.
  • OMS: Persoanele care dorm mai puțin de 6h/noapte prezintă risc dublu de boli psihice.

În medie, omul doarme un sfert din viața sa. Ți se pare mult?

Somnul, nu este o pierdere de timp, ci activitatea principală prin care creierul se regenerează. Somnul insuficeint este asociat cu un risc crescut de a dezvolta tulburări precum depresie și anxietate.

Cât de important este somnul și relaxarea pentru sănătatea mintală?

„Mai concret, în timpul somnului, corpul are posibilitatea să desfășoare o serie de procese, care în timpul zilei sunt împiedicate de variațiile de temperatură, de ritmul cardiac, de tensiune arterială, de toate lucrurile de care avem nevoie ca să facem față provocărilor zilei. 

Recomandări

KADÎROV SUSPECTĂ RUȘII
N-A MERS PT. ZELENSKI
MILTON LOVEȘTE FLORIDA
RUTTE NU SE TEME DE TRUMP
NADAL, O LEGENDĂ!
NO BABIES, JUST PETS!

Ce este foarte important de reținut este că, deși uneori putem să dormim un anumit număr de ore, ne putem trezi totuși neodihniți sau nerevigorați. Și ne întrebăm de ce totuși am dormit o durată pe care ne-o dorim, însă somnul nu a fost odihnitor.

Este foarte important ca în timpul somnului să trecem prin toate cele patru etape ale somnului pentru a ajunge la acea ultimă etapă care este cunoscută sub denumirea de somn REM. În acea etapă are loc un proces foarte complex în creier care ne ajută, pe deoparte, să consolidăm memoria, adică se face o separare între informațiile utile și informațiile inutile. 

Și avem acel proverb, „noaptea e un sfeșnic bun”, de fapt chiar asta se întâmplă. În acea fază a somnului, creierul descoperă soluții la probleme, șlefuiește acele informații pe care noi le-am imaginat de-a lungul unei zile și ne ajută să venim cu noi soluții pentru lucrurile care ne confruntă”, a declarat Alina Costache, psiholog, pentru Aleph News.

Cum poți gestiona stresul de zi cu zi?

„Stresul de peste zi este pe cât de simplu, pe atât de complicat de gestionat. Dacă ne amintim că nu este supărător ceea ce se întâmplă, ci ceea ce gândim noi despre ceea ce se întâmplă în fața noastră, atunci deja ne aflăm într-o zonă în care stresul devine mai ușor de gestionat.

Pentru că, cu adevărat, mintea noastră creează lumea în care trăim. Gândurile tind să dea o conotație anume unei situații. Dacă reușim să facem această schimbare și să privim situația ca pe situația per se, ca pe un fapt, încercând să găsim soluții, atunci nivelul de stres va fi unul mai scăzut.

Cu cât ne simțim mai capabili de a procesa ce s-a întâmplat și de a veni cu soluții, cu atât nivelul nostru de stres este mai scăzut. Pentru că stresul este de fapt capacitatea noastră autopercepută de a face față unor cerințe”, a declarat Alina Costache, psiholog, pentru Aleph News.

Citește și