• Militari nord-coreeni au fost „foarte probabil” uciși în Ucraina după ce au fost trimiși să ajute forțele rusești.
  • Ministrul sud-coreean al apărării a confirmat probabilitatea existenței victimelor nord-coreene în Ucraina.
  • Coreea de Nord a trimis mii de containere cu arme în Rusia pentru a fi folosite în Ucraina.
  • Experții avertizează că recenta intensificare a testelor de arme nord-coreene ar putea fi legată de livrările către Rusia.

Surse afirmă că nord-coreenii au fost desfășurați alături de trupele ruse în Ucraina, conform The Guardian și Kyiv Independent.

Inginerii militari nord-coreeni au fost mobilizați pentru a ajuta Rusia să țintească Ucraina cu rachete balistice.

Militarii nord-coreeni care operează în zonele ocupate ale țării au fost deja uciși, au declarat oficiali de rang înalt din Kiev și Seul.

Recomandări

KADÎROV SUSPECTĂ RUȘII
N-A MERS PT. ZELENSKI
MILTON LOVEȘTE FLORIDA
AI GRIJĂ CE-ȚI DOREȘTI
RUTTE NU SE TEME DE TRUMP
MODA SUB LUPĂ

Există zeci de nord-coreeni în spatele liniilor rusești, în echipe care „sprijină sistemele de lansare pentru rachetele KN-23”, a declarat o sursă din Ucraina pentru The Guardian.

Mobilizarea nord-coreeană în Ucraina

Kim Jong-un, liderul nord-coreean, s-a deplasat anul trecut în Rusia pentru un summit cu Vladimir Putin, în cadrul căruia cei doi și-au consolidat legăturile tot mai strânse printr-un contract secret de armament.

Transporturile de muniție ale Pyongyang au fost vitale pentru a permite forțelor ruse să avanseze într-un război de uzură în estul Ucrainei în această vară. Dar pare din ce în ce mai clar că acordul a mers dincolo de furnizarea de material, scrie The Guardian.

Oficialii sud-coreeni și ucraineni au declarat că nord-coreenii se numără printre persoanele decedate în urma unui atac cu rachete ucrainean asupra teritoriului ocupat de Rusia în apropiere de Donețk, săptămâna trecută. Nu a fost clar dacă aceștia erau ingineri militari sau alte forțe.

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, a declarat săptămâna aceasta parlamentarilor de la Seul că este „foarte probabil” ca ofițeri nord-coreeni să fi fost mobilizați pentru a lupta alături de ruși și că mai mulți au murit în atac, deși nu a oferit detalii suplimentare.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru contracararea dezinformării, a declarat într-o postare pe Telegram că unii nord-coreeni au fost uciși în Rusia. Organizația sa face parte din Consiliul Național de Securitate și Apărare.

Miercuri, armata ucraineană a declarat că a distrus muniție nord-coreeană într-un atac asupra unui depozit din regiunea Briansk, la 120 km de granița ucraineană.

Se estimează că Pyongyang a furnizat aproximativ jumătate din muniția de calibru mare utilizată pe câmpul de luptă în acest an, mai mult de 2 milioane de cartușe, a declarat o sursă ucraineană. Pyongyang a furnizat, de asemenea, rachete KN-23, care au fost utilizate în zeci de lovituri pe teritoriul Ucrainei iarna trecută, a raportat presa ucraineană. După o pauză de câteva luni, acestea au fost desfășurate din nou începând cu luna iulie.

Citește și