• Filmul lui Andrei Zincă despre deportările din Bărăgan revine cu proiecții-eveniment.
  • Filmul tratează un episod din deportările a 40 mii de oameni din anii ’50.
  • Prima proiecție are loc pe 16 octombrie la Muzeul Țăranului.

Ce mai înseamnă pentru tine libertatea? Este întrebarea la care te provoacă să răspunzi regizorul Andrei Zincă, în cadrul unor proiecții eveniment ale filmului său Și atunci, ce e libertatea”?

Inspirat de o nuvelă a Anei Blandiana, filmul lui Andrei Zincă tratează unul dintre cele mai dureroase episoade din perioada comunistă: deportările masive din Bărăgan. La începutul anilor 50, pe fondul conflictului dintre Stalin și Tito, partidul comunist român, aservit interesor sovietice, a dispus deportarea a peste 40 de mii de oameni care trăiau la granița cu Iugoslavia.

Sub amenințarea armelor, locuitori din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți au fost forțați să își abandoneze imediat casele, au fost urcați în vagoane de tren marfar și relocați într-un Bărăgan pustiu și lipsit de resurse. 

Recomandări

PAGUBE DUPĂ MILTON
PÎRVULESCU, VIZAT DE DNA
CE E LIBERTATEA
TĂTIC LA 84 DE ANI
OBAMA E CU HARRIS
KADÎROV SUSPECTĂ RUȘII

Filmul Și atunci, ce e libertatea?” urmărește povestea unui cuplu de profesori din Herculane, jucați de Radu Iacoban și Iulia Lumânare, profesori arestați alături de ceilalți participanți la o nuntă de chiaburi și trimiși în pustietatea Bărăganului. Miercuri, 16 octombrie, la Muzeul Român, regizorul Andrei Zincă te așteaptă alături de Ana Blandiana și de actorii din distribuție la proiecția filmului Și atunci, ce e libertatea? După proiecție, urmează o discuție cu publicul pe tema libertății.

Citește și