• Ambasada SUA în România a emis o alertă de securitate pentru perioada 11-13 octombrie.
  • Autoritățile au identificat amenințări potențiale împotriva instituțiilor religioase din România.
  • Cetățenii americani sunt sfătuiți să evite sinagogile, templele și moscheile în acest weekend.
  • Vizitatorii și rezidenții sunt îndemnați să-și revizuiască planurile personale de securitate.

Ambasada Statelor Unite la București a emis o alertă de securitate pentru cetățenii americani aflați în România.

Ambasada avertizează asupra unor potențiale amenințări la adresa instituțiilor religioase în weekendul 11-13 octombrie 2024. 

Natura amenințării

Conform comunicatului Ambasadei, au fost identificate amenințări care vizează în mod specific sinagogi, temple sau moschei din România. Deși nu au fost oferite detalii concrete privind sursa sau natura exactă a acestor amenințări, autoritățile tratează situația cu maximă seriozitate.

Recomandări

A.I.-UL ÎȚI FURĂ LOCUL DE MUNCĂ
TRUMP CERE PROTECȚIE
ORBAN VS. LEYEN
GERMANIA AJUTĂ UCRAINA
VALOAREA TESLA SCADE
LESS IS BETTER

În lumina acestor informații, Ambasada SUA îndeamnă cetățenii americani să exercite o precauție sporită și să considere evitarea instituțiilor religioase în perioada menționată. Se recomandă menținerea unui profil scăzut, o atenție crescută la mediul înconjurător și revizuirea planurilor personale de securitate.

Răspunsul autorităților române

Deși alertele de acest tip sunt emise în primul rând pentru cetățenii americani, ele sunt relevante și pentru autoritățile locale.

Ovidiu Marincea, purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii, a declarat:

În prezent Serviciul Român de Informații nu are date și informații care ar putea conduce la solicitarea creșterii nivelului de alertă teroristă, dar ținând cont totuși de contextul internațional de securitate și de evenimentele religioase care se întâmplă în acest weekend, Serviciul Român de Informații cu structurile competente și împreună cu toate celelalte structuri și instituții din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, evident că va manifesta o atenție sporită pentru prezervarea stării de securitate în România.”

Citește și