• Iranul a îndemnat vecinii arabi să nu permită Israelului folosirea spațiului lor aerian.
  • Diplomații din Golf subliniază dorința de dezescaladare a tensiunilor regionale.
  • Președintele iranian Masoud Pezeshkian a intensificat eforturile diplomatice în regiune.
  • Arabia Saudită și Qatar au găzduit vizite ale ministrului de externe iranian Abbas Araghchi.
  • Pezeshkian s-a întâlnit cu Vladimir Putin pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu.

UPDATE ORA 14.00 – Qatarul condamnă atacul israelian asupra UNIFIL ca fiind o încălcare a dreptului internațional

Guvernul Qatarului a condamnat ferm „atacul brutal” asupra Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL), care s-a soldat cu rănirea mai multor membri ai forțelor de menținere a păcii.

Ministrul de stat pentru cooperare internațională, Lolwah bin Rashid Al-Khater, a subliniat într-o declarație că „această agresiune israeliană constituie o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional și ignoră Rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al ONU”.

UPDATE ORA 13.00 – A doua etapă a vaccinării împotriva poliomielitei în Gaza va începe de luni

Ministerul Sănătății din Gaza a confirmat că o a doua etapă de vaccinare împotriva poliomielitei va începe de luni.

Recomandări

A.I.-UL ÎȚI FURĂ LOCUL DE MUNCĂ
TRUMP CERE PROTECȚIE
ORBAN VS. LEYEN
GERMANIA AJUTĂ UCRAINA
VALOAREA TESLA SCADE
LESS IS BETTER

Vaccinurile vor fi administrate copiilor sub 10 ani pentru o perioadă de trei zile, cu posibilitatea de prelungire pentru o zi suplimentară.

Deocamdată, au fost confirmate doar vaccinările din centrul Fâșiei Gaza, în timp ce incertitudinea planează asupra nordului Fâșiei Gaza, unde armata israeliană impune un asediu mortal, sute de mii de persoane fiind blocate și incapabile să plece.

UPDATE ORA 12.00 – Crește numărul morților din Gaza

Bilanțul morților din Gaza în urma atacurilor israeliene din octombrie anul trecut a crescut la 42 175.

Alte 98 336 de persoane au fost rănite în aceste atacuri, a adăugat Ministerul Sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 11.00 – Coloniștii israelieni îi forțează pe cultivatorii palestinieni de măslini să părăsească terenurile din Cisiordania

Agenția de știri Wafa raportează că coloniști israelieni înarmați au forțat sâmbătă dimineața cultivatorii de măslini să-și părăsească terenurile din satul Jalud, la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată, pe fondul amenințărilor care includeau „deschiderea focului în zonă”.

Amenințările, atacurile, furtul de măsline și distrugerea măslinilor de către coloniști s-au intensificat în Cisiordania odată cu sosirea sezonului de recoltare, relatează Wafa.

Joi, grupul israelian de dreapta Yesh Din a difuzat o înregistrare video cu un colonist israelian înarmat care fură în mod deschis recolta de măsline de la o fermă privată din orașul palestinian Awarta, la sud-est de Nablus.

UPDATE ORA 10.00 – Hezbollah afirmă că rachetele sale au vizat o bază militară israeliană

Hezbollah spune că a folosit „rachete calitative” pentru a lovi o bază militară israeliană care produce arme la sud de Haifa, în cel de-al șaptelea atac asupra pozițiilor israeliene de astăzi.

Hezbollah a declarat că atacul a avut loc la ora 6 dimineața (03:00 GMT), adăugând că a folosit, de asemenea, obuze de artilerie pentru a lovi soldați israelieni în apropierea frontierei cu Libanul, a trimis o „rachetă ghidată” către situl Ramia și a direcționat mai multe salve de rachete către pozițiile israeliene.

UPDATE ORA 09.00 – Rezistența islamică din Irak revendică al doilea atac cu dronă asupra Israelului

Rezistența islamică din Irak afirmă că a folosit o dronă pentru a ataca o „țintă vitală” în Înălțimile Golan ocupate.

Grupul forțelor aliniate Iranului a difuzat, de asemenea, un videoclip cu lansarea unei drone mai devreme în această dimineață. Până în prezent nu au existat rapoarte cu privire la impactul potențial.

UPDATE ORA 08.00 – Thailanda „profund întristată” de moartea unui muncitor thailandez în Israel

Ministerul de Externe al Thailandei a declarat că este „profund întristat” de moartea unui muncitor thailandez în nordul Israelului, vineri, potrivit unui comunicat.

Serviciul israelian de răspuns la urgențe Magen David Adom (MDA) a raportat că un cetățean thailandez a fost ucis în regiunea Galileii Superioare după ce o rachetă antitanc a fost lansată din Liban.

Ministerul de Externe thailandez a contestat această relatare, spunând că decesul și rănirea altuia dintre cetățenii săi au fost rezultatul „o explozie de muniție aruncată”, fără a furniza detalii suplimentare.

UPDATE ORA 07.00 – Nicaragua rupe legăturile diplomatice cu Israelul

Nicaragua rupe relațiile diplomatice cu Israelul din cauza războiului din Gaza, a anunțat vineri vicepreședintele său Rosario Murillo.

Murillo a spus că măsura „repudierii” nu este împotriva poporului Israel, ci împotriva guvernului său.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Pregătindu-se pentru un atac din partea Israelului, Iranul a îndemnat vecinii săi arabi să nu permită Israelului să le folosească spațiul aerian, au declarat doi diplomați din țările Golfului pentru NBC News.

Israelul a promis să răspundă la atacul cu rachete balistice de săptămâna trecută al Iranului, ceea ce a determinat Teheranul să avertizeze țările că, ajutând Israelul în orice fel, ar putea escalada în război, a declarat unul dintre diplomați. Ambii au cerut să nu fie numiți deoarece nu au fost autorizați să vorbească public despre acest subiect sensibil.

„Consiliul de Cooperare al Golfului nu este interesat să fie prins într-un foc încrucișat”, a declarat un diplomat. „Accentul nostru a fost pus pe dezescaladare”.

Multe națiuni arabe, precum Iordania și Emiratele Arabe Unite, găzduiesc baze americane și instalații petroliere vitale pentru economia mondială, iar avertismentul Iranului cu privire la sprijinirea Israelului stârnește temeri în regiune că aceste situri ar putea deveni ținte.

Al doilea diplomat a adăugat însă că este puțin probabil ca vreo națiune arabă să fie de acord ca spațiul său aerian să fie utilizat de israelieni pentru o lovitură asupra Iranului.

Citește și