• Putin îl invită pe Pezeshkian în Rusia pentru o vizită oficială.
  • Iranul și Rusia sunt aproape de semnarea tratatului strategic.
  • SUA sunt îngrijorate de apropierea relațiilor Iran-Rusia.
  • Washingtonul acuză Iranul de furnizarea de rachete Rusiei.

Vladimir Putin a purtat discuții cu președintele iranian Masoud Pezeshkian vineri în Turkmenistan, unde cei doi lideri au salutat legăturile economice în creștere dintre țările lor și viziunile similare asupra afacerilor mondiale, o înțelegere privită cu îngrijorare de Statele Unite, anunță Reuters.

În dezacord cu Washingtonul și Uniunea Europeană cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, pe care îl consideră parte a unei lupte existențiale mai ample împotriva unui Occident arogant și interesat – Putin dorește să aprofundeze legăturile cu ceea ce el numește Estul și Sudul global.

Putin, a cărui țară găzduiește un summit al națiunilor BRICS la Kazan în perioada 22-24 octombrie, l-a invitat pe Pezeshkian să vină în Rusia într-o vizită oficială, propunere pe care liderul iranian a acceptat-o, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA.

Recomandări

A.I.-UL ÎȚI FURĂ LOCUL DE MUNCĂ
TRUMP CERE PROTECȚIE
ORBAN VS. LEYEN
GERMANIA AJUTĂ UCRAINA
VALOAREA TESLA SCADE
LESS IS BETTER

„Din punct de vedere economic și cultural, discuțiile noastre se consolidează de la o zi la alta și devin mai solide”, i-ar fi spus Pezeshkian lui Putin, citat de agenția oficială iraniană de presă IRNA.

„Tendința crescândă de cooperare între Iran și Rusia, având în vedere voința liderilor de vârf ai ambelor țări, trebuie accelerată pentru a consolida aceste legături”, a spus el. Într-un raport ulterior din Dubai, agenția rusă de știri TASS l-a citat pe președintele iranian, într-o înregistrare video emisă de biroul său, afirmând că cele două părți au convenit să impulsioneze cooperarea într-o serie de domenii.

„Discuțiile noastre cu președintele rus au durat aproximativ o oră. Și am vorbit din nou despre acordurile pe care le-am încheiat”, l-a citat raportul.

Citește și