• Cuburile aromatice produse de AromaPrime ajută persoanele cu demență să-și evoce amintirile plăcute prin mirosuri, facilitând conversații și sentimentul de confort.
  • Mirosurile activate ajută la recuperarea amintirilor episodice, deoarece sunt strâns legate de emoții și experiențe anterioare.
  • Centrele de îngrijire, precum Loveday, utilizează terapia olfactivă prin sesiuni de grădinărit și parfumuri personalizate pentru a îmbunătăți starea de bine a rezidenților.

Într-un cub de plastic prevăzut cu găuri perforate se află o pânză parfumată. Din ea iese o ceață capabilă să invoce amintirile cele mai profunde și adesea cele mai vesele ale unei persoane, scrie The Independent.

Încă din anii ’70, compania producătoare de parfumuri AromaPrime furnizează azilurilor aceste „cuburi de aromă”, instrumente utilizate în arta terapiei olfactive. Acesta este un program prin care parfumurile sunt mirosite și apoi discutate, cu scopul de a stârni conversația și de a declanșa sentimente și experiențe din trecut. Și pentru persoanele cu demență, terapia olfactivă ar putea fi, de asemenea, un instrument valoros pentru susținerea confortului și a sentimentelor de siguranță și căldură.

Liam Findlay lucrează din 2018 ca consultant în domeniul aromelor tematice. Sarcina sa este de a capta cât mai exact mirosurile dorite, chiar dacă – pe hârtie – acestea sunt ușor neobișnuite. „Odată am avut un rezident disperat să își amintească cum era să fii pescar”, își amintește el cu un zâmbet. Din fericire, Findlay furnizează, de asemenea, parfumuri pentru atracțiile cu tematică horror și s-a gândit că un miros înțepător, de pește, pe care îl avea deja la dispoziție, ar putea face treaba. „M-a făcut să râd faptul că cineva s-a bucurat să miroasă o cutie la care majoritatea ar fi râs”, spune el, ”dar a fost exact ceea ce căuta. L-a transportat direct în interiorul unei piețe de pește”.

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

Mirosurile, potrivit expertului în demență Dr. Kamar Ameen-Ali, pot afecta foarte mult modul în care funcționează mintea noastră. „Amintirile episodice sunt amintiri ale evenimentelor trecute din viața noastră, cum ar fi ziua în care v-ați căsătorit sau ați absolvit”, îmi spune ea. „Ele se bazează foarte mult pe indicii contextuale, care pot include anumite sunete sau mirosuri asociate cu momentul în care anumite amintiri sunt codificate. Aceasta înseamnă că, atunci când aceste indicii contextuale sunt regăsite, ele pot declanșa rememorarea.”

Pentru persoanele cu demență, capacitatea de a forma noi amintiri episodice este din ce în ce mai dificilă, motiv pentru care invocarea amintirilor prin intermediul mirosurilor este adesea atât de importantă. „Întâlnirea cu anumite mirosuri poate ajuta persoanele care trăiesc cu demență să își amintească ceva”, explică Dr. Ameen-Ali, ”la fel cum se întâmplă în cazul persoanelor care nu suferă de demență. Cu toate acestea, este posibil ca acest lucru să fie util doar pentru amintirile episodice existente, mai degrabă decât pentru formarea unora noi, deoarece această funcție este din păcate afectată în demență”.

Loveday, un centru de îngrijire din Kensington, Londra, organizează zilnic sesiuni de terapie olfactivă cu rezidenții pe care îi are în grijă, în cadrul unui program dezvoltat împreună cu Institutul Geller de îmbătrânire și memorie al Universității West London. Joshua Allen, horticultor, organizează, de asemenea, un club săptămânal de grădinărit la Loveday, în cadrul căruia obiecte precum legume proaspete, ierburi aromatice și flori îi ajută pe rezidenți să își amintească sau să se simtă confortabil într-o formă de terapie olfactivă naturală.

„Uneori, oamenii nu vor să iasă din camera lor”, spune el, ”dar de îndată ce o fac și simt mirosurile familiare ale grădinii, îi face să vrea să rămână.” Allen începe fiecare sesiune turnând căni de ceai proaspăt de mentă pentru rezidenți, pentru a le pune simțurile în mișcare, înainte de a-și începe restul sarcinilor. Până la sfârșitul sesiunii, el și rezidenții au cules legumele care cresc în grădina azilului pentru a pregăti prânzul. „Sesiunile mele sunt incredibil de bogate în mirosuri și gusturi și sunt cât se poate de tactile”, explică el. „Toate plantele pe care le plantez sunt non-toxice, astfel încât sunt sigure dacă sunt ingerate, și mă asigur că există cât mai multe mirosuri în ghivece și în straturile de flori. Mă asigur chiar și că plantele sunt plăcute la atingere.”

Inițiativa mirosurilor la Loveday a fost inițiată de Daisy Slavkova, managerul general al azilului. Aceasta este atât de entuziasmată de terapia olfactivă încât căminul are chiar propriul său sistem de „majordom parfumier”, în care personalul vizitează fiecare rezident cu o tavă lucioasă, cu oglindă, care conține o selecție de parfumuri alese în prealabil. Starea de spirit se îmbunătățește instantaneu. „Este vorba despre atingerea conexiunii dintre parfum și memorie”, spune Slavkova.

„De asemenea, ducem membrii la cumpărături pentru a selecta parfumuri noi pentru tavă”.

Findlay spune că a fost însărcinat să creeze parfumuri care invocă focul de cărbune, pâinea coaptă, picăturile de pere și chiar caramele și că tutunul este unul dintre cele mai populare parfumuri solicitate pentru casele de îngrijire. Totuși, acest lucru ar putea scădea pe măsură ce generațiile succesive îmbătrânesc. „Va fi interesant să vedem ce mirosuri vor rezona cu generațiile tinere peste 50 de ani”, adaugă el. Pentru tinerii care în prezent sunt dependenți de vapat, nu este exclus ca, odată ajunși la bătrânețe, să solicite mirosuri de pepene roșu sau struguri.

Capacitatea creierului de a lega mirosurile de amintiri este adânc înrădăcinată în știință. Dr. Ameen-Ali explică faptul că „bulbul olfactiv” al creierului nostru traduce un miros ca un fel de informație, care este apoi transmisă altor părți ale creierului nostru. „Ea ajunge la amigdală, care are un rol în procesarea emoțiilor, și apoi la hipocampus, care este responsabil pentru procesarea memoriei”, spune ea. „Deoarece există o legătură strânsă între structurile din creierul nostru pentru procesarea mirosurilor, emoțiilor și amintirilor, nu este surprinzător faptul că mirosurile pot recupera amintiri [mai târziu] – în special dacă acestea au fost experiențe emoționale puternice.”

Mirosurile sunt, de asemenea, din ce în ce mai utilizate în sectorul funerar, mirosurile fiind o parte obișnuită a cutiilor de amintiri pregătite în semn de omagiu pentru cei care au murit recent și chiar folosite în timpul funeraliilor propriu-zise.

„Este o experiență foarte personală pentru o familie să viziteze o capelă în cadrul unei înmormântări”, explică directorul funerar Chantal Carr. „Așadar, de multe ori este bine să includem lucruri subtile, cum ar fi mirosurile, pentru a face vizita cât mai liniștită și reconfortantă posibil”.

Atunci când lucrează cu familiile îndoliate, ei și echipei sale le place să ceară cât mai multe informații despre persoana care a decedat recent: hobby-urile, slujbele, pasiunile sale. Torturile cu gem și magaziile de grădină sunt doar două dintre aromele pe care le-a infuzat în cutiile cu amintiri. Iar atunci când lucrează pentru comunitate, îi place să combine aromele cu obiecte de epocă pentru a declanșa amintiri. Își amintește că rezidenților cu demență li se dădeau păpuși alături de un cub aromatizat cu miros de pudră pentru bebeluși, pentru a le reda amintirea de a fi avut un copil nou-născut.

Deși majoritatea ar presupune că nimic nu poate bate mirosul proaspăt al grădinii sau al ierburilor proaspete, Findlay remarcă faptul că mirosurile fabricate pot avea beneficii suplimentare. „Cuburile aromatice înseamnă că avem mai multă flexibilitate în ceea ce privește ceea ce putem recrea”, spune el. „Spre deosebire de materialele organice, putem încerca să recreăm lucruri foarte specifice – cum ar fi condițiile de pe o navă în anii ’70, de exemplu. De asemenea, uleiurile sunt atât de puternice încât rezistă mult timp și oamenii se pot întoarce mereu la ele.”

Pentru Findlay, munca sa este, de asemenea, din ce în ce mai personală: bunica sa este rezidentă într-un azil și suferă, de asemenea, de demență.

„Amintirile sunt cărămizile care ne alcătuiesc viața”, spune el.

„Chiar dacă parfumul aduce doar o alinare trecătoare, este un instrument magic incomparabil.”

Citește și