• „Mesajul (către liderul rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obţine ceea ce doreşte”, a declarat secretarul general NATO.
  • Rutte a susținut declarațiile sale de la Clay Barracks, baza americană care găzduiește sediul noii misiuni NATO.
  • Diplomații recunosc că transferul coordonării ajutoarelor militare către NATO ar putea avea un impact limitat.

În cadrul primei sale vizite la misiunea NATO pentru Ucraina din Wiesbaden, secretarul general Mark Rutte a subliniat că Alianța nu se va lăsa intimidată de Rusia și va continua să sprijine Kievul, preluând coordonarea ajutoarelor militare de la SUA.

„Mesajul (către liderul rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obţine ceea ce doreşte, că Ucraina va învinge”, a declarat secretarul general NATO luni pentru Reuters.

Rutte a susținut declarațiile sale de la Clay Barracks, baza americană care găzduiește sediul noii misiuni NATO, denumită Misiunea NATO pentru Asistență și Antrenament pentru Ucraina (NSATU). Această misiune va prelua treptat coordonarea ajutoarelor militare occidentale pentru Kiev. Această mișcare este considerată un efort de a proteja mecanismul de ajutor în fața unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă, cunoscut ca un critic al NATO.

Recomandări

CE FACE ISRAEL?
MBAPPÉ E ACUZAT DE VIOL
AVERTISMENTUL GERMANIEI
FLIRTUL STRĂIN RUPE RELAȚII?
CEARTĂ PE COVORUL ROȘU
CE RĂSPUNS VA DA ISRAELUL

Totuși, diplomații recunosc că transferul coordonării ajutoarelor militare către NATO ar putea avea un impact limitat, având în vedere că SUA rămâne puterea dominantă a Alianței și furnizează majoritatea armelor pentru Ucraina.

Rutte, fost prim-ministru al Olandei între 2010 și 2024, a subliniat că este esențial ca NATO să dispună de toate capacitățile necesare pentru a descuraja amenințările rusești.

„Noi suntem NATO. Suntem o alianţă defensivă, nu suntem ofensivă. Nu suntem interesaţi să capturăm nicio parte a unei alte ţări din afara teritoriului NATO”, a spus el.

Citește și