• În ultimele luni, premierul Netanyahu a oferit puține informații cu SUA privind planurile sale militare.
  • Conform Washington Post, Netanyahu ar fi asigurat administrația SUA că nu va ataca locații nucleare în Iran.
  • Lovitura militară va avea loc probabil înaintea alegerilor prezidențiale din SUA.

Pe 1 octombrie, Iran a lansat un atac masiv cu rachete balistice împotriva Israelului. De atunci apar diferite informații despre modul în care Israelul va răspunde.

Conform presei americane, premierul Netanyahu și președintele Biden au purtat discuții în care au clarificat anumite chestiuni.

Care erau principalele temeri legate de răspunsul militar din partea Israelului?

Există o legătură foarte strânsă între Statele Unite și Israel, în sensul în care, din totdeauna, Statele Unite a sprijinit Israelul cu cantități foarte mari de arme.

Recomandări

SABOTEAZĂ BIDEN CAMPANIA?
NETANYAHU A DECIS
CE FACE ISRAEL?
MBAPPÉ E ACUZAT DE VIOL
AVERTISMENTUL GERMANIEI
FLIRTUL STRĂIN RUPE RELAȚII?

În schimb, Israelul comunica de fiecare dată intențiile sale militare sau operațiunile militare pe care plănuia să le facă, nu neapărat în sensul în care cereau acordul Statelor Unite, dar măcar informau administrația Statelor Unite despre aceste planuri. 

Se pare că, în ultima vreme, guvernul Netanyahu nu comunica administrației Biden aceste planuri. Administrația Biden era luată prin surprindere de multe ori de către acțiuni neanunțate de către cabinetul Netanyahu. Asta este una. 

A doua chestiune derivă din prima. Statele Unite nu știau ce anume intenționează să facă Israelul ca răspuns la atacul Iranului de acum două săptămâni. Aproximativ 180 de rachete balistice au fost lansate de către Iran pe teritoriul Israelului.

Bineînțeles, toată lumea se așteaptă la un răspuns militar din partea Israelului, dar nu era clar până acum ce ținte intenționează să lovească în Iran. Temerile erau că acestea vor fi locații nucleare sau legate de industria de petrol, ceea ce îngrijora în destul de mare măsură Statele Unite și opinia publică internațională pentru că amenința cu o declanșare și mai mare a conflictului dintre Iran și Israel. 

Ce au clarificat Biden și Netanyahu?

Conform Washington Post, a existat o discuție telefonică de curând între Biden și Netanyahu în care acesta din urmă l-ar fi asigurat pe președintele Joe Biden că nu vor fi atacate locații nucleare sau de petrol și atacul Israelului se va restrânge exclusiv asupra unor locații militare.

Deci din acest punct de vedere și guvernul Biden și opinia publică internațională cumva a răsuflat ușurat pentru că locațiile nucleare reprezentă un risc mare regional. 

Tot sursele Washington Post spun că răspunsul militar din partea Israelului va avea loc undeva înaintea alegerilor prezidențiale din Statele Unite de pe 5 noiembrie. Washington Post a contactat atât administrația Biden cât și cabinetul Netanyahu, niciuna dintre acestea nu au reacționat la informațiile publicate.

Citește și