Cîteva zeci de pagini de început ale romanului Rudin de Ivan Turgheniev se petrec într-o atmosferă molcomă. Alexandra Pavlovna Lipina face o vizită bătrînei Matriona, săracă şi bolnavă. Ca o filantroapă ce e, Ana Pavlovna, văduvă şi bogată, se interesează de starea bolnavei şi-i aduce pacheţele de ceai şi zahăr. Aflînd de la bătrîn că n-au samovar, le promite că-l va trimite pe al ei. La întoarcerea spre casă, ea se întîlneşte cu Constantin Diomidîci Pandalevschi, care îi face curte preţ de o bună bucată de drum. Daria Mihailovna Lasunscaia, o altă văduvă bogată a guberniei, aşteaptă la masă pe baronul Muffel din Petersburg. Pasionat de economie politică, baronul a scris un articol, pe care vrea să-l supună din punct de vedere stilistic judecăţii Dariei Pavlovna, o competenţă, pare-se, în acest domeniu.

În aşteptarea musafirului, se face conversaţie. African Semeonovici Pigasov îşi expune teoriile sale sarcastice despre femei. Daria Mihailovna îl contrazice blînd, cum se cuvine într-un asemenea context. Serghei Pavlovici Volînţev, fratele Anei Pavlovna, curtînd-o pe Natalia, fiica Dariei Mihailovna, o întreabă ce-a făcut în ziua aceea. Natalia îi răspunde că a ascultat cum ocărăşte Pigasov femeile, a brodat pe canava şi a citit Istoria cruciadelor.

Lector fiind, parcurgi aceste pagini cu bunăvoinţă şi, împreună cu Turgheniev, simţi că toată lumea aşteaptă ceva. Tot în aceste pagini, apar numeroase personaje atrăgătoare. Femei, în primul rînd. Ana Pavlovna Lipina, despre care autorul spune:

Recomandări

SAGA DE LA UNIRII
PLANUL LUI ZELENSKI
SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
ALBANIA VREA ÎN UE
CE VEZI LA BFW?
INFLUENCER PÂNĂ LA MOARTE

Cui, oare, nu i-ar fi făcut plăcere să se plimbe la braţ cu o femeie atît de tînără, drăgălaşă şi mlădioasă ca Alexandra Pavlovna? Toată lumea din gubernie recunoştea că-i frumoasă, şi gubernia nu se înşela!”.

Daria Mihailovna Lasunscaia care, deşi „nu era prea cunoscută pe continent şi nici la Petersburg, nu juca cine ştie ce rol; în schimb o cunoştea şi o vizita toată Moscova”.

Nici bărbaţii – Mihailo Mihailîci Lejnev, Serghei Pavlovici Volînţev, Constantin Diomidîci Pandalevschi, African Semenovici Pigasov – nu sunt mai prejos. Cel puţin African Semenovici Pigasov, cu teoriile sale despre femei, e chiar interesant. După propriile mărturisiri, ca să facă o domnişoară afectată să se exprime firesc, el a lovit-o peste coaste, pe la spate, cu un par de frasin. Ea „a ţipat ca din gură de şarpe”, iar el a zis: „Bravo! Acesta a fost glasul naturii, un strigăt firesc… De acum înainte, domnişoară, să te porţi totdeauna aşa!”

Şi, totuşi, se simte de departe că n-a apărut cel mai important om al romanului: personajul principal. De aceea, în postura de cititor fiind, răsfoieşti aceste pagini de început aşteptînd. Şi deodată, atmosferei domoale i se pune capăt. Spaţiul romanesc intră în agitaţie.

Dimitri Nicolaevici Rudin! anunţă feciorul”.

A intrat în scenă vedeta, personajul principal al romanului.

Iată-l:

În salon intră un bărbat la vreo treizeci şi cinci de ani, înalt, puţin adus din spate, oacheş, cu părul buclat, cu trăsături neregulate, dar cu o faţă expresivă şi inteligentă, cu ochii ageri, de un albastru închis, uneori strălucitori, cu un nas drept şi lat, buzele roşii, frumos conturate. Era îmbrăcat cu haine nu prea elegante şi cam strîmte, de parcă îi rămăseseră mici”.

Dimitri Nicolaevici Rudin! – îi anunţă feciorul pe cei adunaţi la sindrofia Dariei Mihailovna. Dimitri Nicolaevici Rudin – îşi anunţă Turgheniev cititorii.

Pe vremea marelui prozator rus, nu apăruseră spectacolele de sunet şi lumini tipice show-bizz-ului.

Intrarea lui Rudin în romanul cu acelaşi nume aminteşte, în chip izbitor, de apariția pe scena scăldată în lumini, luată cu asalt de emoţiile isterice ale miilor de fani-spectatori, a lui Michael Jackson.

Pregătit minuţios, în plan regizoral, de zdrăngănelele plicticoase a unei formaţii autohtone despre care Programul Concertul Extraordinar scrie că va cînta în prima parte.

Scriam pe 16 octombrie 2014

Cum a descins Klaus Iohannis mai ceva ca Obama la ziarul Adevărul!

Întîmplarea a făcut ca miercuri 15 octombrie, pe la două, să fiu la sediul Adevărul, pentru obișnuita ședință de sumar la Historia. Puțină lume știe că sunt de un car de ani director al revistei Historia. Am conceput-o și lansat-o pe piață ca unul dintre acționarii unei edituri (a fost redactor șef într-o vreme și Iulian Chifu, actualmente consilier prezidențial); cînd n-am mai putut să fac față dificultăților financiare, am vîndut-o trustului Adevărul și una dintre condițiile cumpărării a fost să rămîn mai departe director. La terminarea ședinței, însoțit de Ion Ioniță, redactorul șef al Historia, m-am îndreptat spre ieșire. Drumul meu trecea prin fața studioului tv al Adevărului. Aici lume multă, agitată, inși cu sîrme în urechi, tinere îmbrăcate office, bărbați la costum, toți cu un aer de vădită neliniște premergătoare strigătului Vine!

  • Ce se întîmplă? A venit Obama? am întrebat, dibuind imediat acea atmosferă de descindere undeva a unui ștab a cărui ființă fizică trebuie nu numai protejată, dar și înconjurată de alte numeroase persoane fizice, care-i duc servieta, îi dau un șervețel cînd trebuie să se șteargă la gură și mai ales îl înfășoară în cuvinte de laudă, gen, șeful ați fost formidabil, șeful ați dat lovitura. De ce n-am întrebat dacă n-a venit Traian Băsescu? Din simplul motiv că președintele n-are boala de a veni undeva cu alai, cu huiet menit a înspăimînta muritorii la gîndul c-a coborît Dumnezeu în lumea lor păcătoasă. Ori de cîte ori a avut vreun interviu cu mine la vreo televiziune, Traian Băsescu m-a surprins plăcut prin simplitatea prezenței. De altfel, președintele e unul dintre șefii României de azi care te dă gata cu firescul comportamentului. Nu te-ai mira dacă l-ai vedea într-un tramvai strigînd Mergeți mai în față! cînd un altul de funcția lui, dacă ar călători cu tramvaiul, ar pune pe cei de la SPP să strige Mergeți mai în față! Afară, în fața ușii, îl aștepta pe Înaltul oaspete al ziarului un jeep de lux, cu motorul pornit. M-am felicitat c-am ieșit din clădire înaintea Înaltului Oaspete. Riscam să fiu îmbrîncit din calea Înalților Pași de cei cu sîrme în urechi. Știți cine era Înaltul Oaspete? Nimeni altul decît Klaus Iohannis! Păi, dacă acum, cînd e doar candidat la Președinție, Klaus Iohannis descinde între noi muritorii în mijlocul unui asemenea alai, se scaldă într-o atmosferă de Dumnezeu apărat de arhangheli cu săbii de foc, socotind că văzîndu-i fața ne vom transorma cu toții în stane de piatră, ce se va întîmpla cînd va ajunge președinte? Va descinde direct din cer în carul de foc?