• Ucraina a suferit în mod unic din cauza deciziei sale din 1994 de a se denucleariza, a declarat președintele țării.
  • Ucraina a renunțat la armele nucleare în 1994 în schimbul unor garanții de securitate.
  •  Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a confirmat că drumul Ucrainei spre aderare este „ireversibil”.

Supraviețuirea Ucrainei poate fi asigurată doar prin aderarea la NATO sau prin dotarea Kievului cu arme nucleare, a declarat președintele Volodimir Zelenski, conform POLITICO.

O promisiune neonorată

Zelenski a reamintit că țara sa a fost de acord să renunțe la armele nucleare sovietice depozitate pe teritoriul său în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite și Regatului Unit în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994.

Care dintre aceste mari puteri nucleare a suferit? Toate dintre ele? Nu. Ucraina [a suferit]”, a declarat Zelenski la summitul Consiliului European de la Bruxelles de joi.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Cine a renunțat la armele nucleare? La toate? Nu. Ucraina. Cine luptă astăzi? Ucraina”, a adăugat el. „Fie Ucraina va avea arme nucleare și aceasta va fi protecția noastră, fie ar trebui să avem un fel de alianță. În afară de NATO, astăzi nu cunoaștem nicio alianță eficientă.

Țările NATO nu sunt în război. Oamenii sunt toți în viață în țările NATO. Și îi mulțumim lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care am ales NATO. Nu armele nucleare”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a precizat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă de joi cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, că „nu construim arme nucleare. Ceea ce am vrut să spun este că în prezent nu există o garanție de securitate mai puternică pentru noi în afară de statutul de membru al NATO”.

NATO sau arme nucleare

Miercuri, Zelenski a prezentat parlamentului de la Kiev așa-numitul său „plan de victorie” pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Acesta include obținerea unei invitații de aderare la NATO și continuarea livrărilor de arme pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor.

Rutte și-a exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la alianța militară, afirmând că drumul acesteia către aderare este „ireversibil”, dar nu s-a angajat în legătură cu momentul exact în care va avea loc acest lucru.

„Ne îndeplinim obligațiile și dorim doar ca și alții să și le îndeplinească pe ale lor, dar nu avem garanții reale de securitate în acest moment”, a declarat un oficial ucrainean apropiat președintelui pentru POLITICO, după ce i s-a acordat anonimatul pentru a discuta acest subiect sensibil.

Citește și