• Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a fost ucis într-o luptă cu soldații IDF în zona Tel al-Sultan din Rafah, sudul Gazei.
  • Confruntarea a început în dimineața zilei de 16 octombrie și a continuat până a doua zi, implicând schimburi de focuri, grenade și utilizarea de tancuri și rachete.
  • Uciderea lui Sinwar a fost confirmată pe 17 octombrie.

Liderul Hamas și arhitectul atacului sângeros din 7 octombrie asupra Israelului, Yahya Sinwar, a fost ucis într-o operațiune militară condusă de armata israeliană, care s-a desfășurat între 16 și 17 octombrie în Rafah.

Sinwar a fost eliminat în zona Tel al-Sultan din Rafah, în sudul Gazei. IDF își încheiase cea mai mare parte a operațiunilor ofensive în Rafah în august, după trei luni de lupte în care sute de teroriști din Brigada Rafah a grupării teroriste Hamas fuseseră uciși.

IDF a transferat apoi Divizia 162 din Rafah pentru a lupta în Jabaliya, în octombrie. Alte forțe, cum ar fi Divizia 98, au părăsit și ele Gaza pentru a lupta împotriva grupării Hezbollah din Liban.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
VIITORUL MOLDOVEI
MAI FERICIȚI DECÂT CREDEM
SOARE CU DINȚI
ALĂTURI DE UCRAINA
ISRAELUL E DE NEOPRIT

Cu toate acestea, trupele israeliene rămase în Rafah au continuat să inspecteze zona, în căutarea teroriștilor, lucrând în strânsă colaborare cu Agenția de Securitate Israeliană (ISA), cunoscută și sub numele de Shin Bet. Acestea „operau în sudul Fâșiei Gaza, în urma informațiilor IDF și ISA care indicau mai multe locații în care s-ar afla membri de rang înalt ai Hamas”, a declarat IDF pe 17 octombrie.

Brigada 828 a IDF a dat peste Sinwar în acest context.

„Trupele din Brigada 828 care operau în zona Tel al-Sultan din Rafah au identificat mai mulți suspecți în zonă. Trupele au efectuat scanări, în timpul cărora s-au confruntat cu teroriști care au tras asupra lor și au aruncat grenade”, a declarat IDF pe 18 octombrie, explicând cum s-a desfășurat întâlnirea cu Sinwar.

Un proiectil de tanc Merkava Mark 4 tras de Brigada 460 și o rachetă Matador au fost folosite în confruntarea cu Sinwar și alți doi teroriști, potrivit Ynet. Confruntarea a început în jurul orei 10 dimineața pe 16 octombrie și a continuat pe tot parcursul după-amiezii.

Potrivit presei israeliene, tancul armatei israeliene a deschis focul asupra clădirii în care se afla Sinwar. Toți luptătorii au murit, cu excepția lui Yahya Sinwar.

Apoi, IDF a tras o rachetă spre Sinwar, care nu a reușit să-l ucidă. După asta, IDF a lansat o dronă FPV în direcția lui Sinwar, care s-a ridicat, a adunat niște pietre și a încercat să lovească drona.

În cele din urmă, după mai bine de 15 minute, un lunetist al IDF a fost cel care l-a împușcat pe Yahya Sinwar în cap, în timp ce acesta înfrunta drona.

În dimineața următoare, pe 17 octombrie, soldații israelieni au intrat în clădire și au găsit un cadavru, care ulterior s-a dovedit a fi al lui Yahya Sinwar.

Declarațiile Medicului Legist

„Cauza morții este un glonț în cap. Avea un traumatism cerebral sever. De asemenea și alte traumatisme – cauzate de o rachetă…la mâna dreaptă, la piciorul stâng…multe schije i-au intrat în corp, pieptul în mod special era afectat…dar cauza morții sale este glonțul în cap”, a declarat medicul legist Chen Kugel la CNN.

Israelul și SUA continuă eforturile de a-i elibera pe cei 101 ostatici încă deținuți în Gaza, considerând uciderea lui Sinwar o victorie și o oportunitate unică pentru realizarea acestui obiectiv.

Citește și