• Arheologii spun că consumul de tutun lasă o evidență metabolică care poate fi studiată timp de secole.
  • Cercetătorii au identificat 45 de caracteristici moleculare distincte în oasele fumătorilor.
  • Studiul a examinat 323 de oase corticale ale unor fumători și nefumători.

Cercetările arheologilor au scos la iveală faptul că tutunul lasă urme în oasele fumătorilor care durează nu numai pe tot parcursul vieții lor, ci și secole după moartea lor, conform The Independent.

O nouă metodă de identificare a fumătorilor din trecut

Cercetătorii de la Universitatea din Leicester au studiat rămășițele umane îngropate în Marea Britanie între secolele al XII-lea și al XIX-lea, dezvăluind impactul profund al tutunului asupra oaselor și legătura acestuia cu afecțiunile osoase, cum ar fi un risc crescut de fracturi.

Studiul evidențiază modul în care introducerea tutunului în Europa de Vest în urmă cu aproximativ 500 de ani a dus la schimbări semnificative în structura scheletului uman.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
VIITORUL MOLDOVEI
MAI FERICIȚI DECÂT CREDEM
SOARE CU DINȚI
ALĂTURI DE UCRAINA
ISRAELUL E DE NEOPRIT

Arheologii se bazau pe dovezi dentare pentru a determina dacă a fost fumător, căutând pete sau uzură cauzate de folosirea pipei. Dar această metodă s-a dovedit adesea ineficientă atunci când dinții lipseau.

Echipa de la Universitatea din Leicester a examinat 323 de oase corticale, stratul exterior dens care conferă oaselor rezistență, ale unor fumători cunoscuți și ale unor fumători cu antecedente necunoscute.

Impactul profund al tutunului

Folosind spectroscopia, cercetătorii au analizat compoziția moleculară a oaselor, identificând 45 de caracteristici moleculare distincte care diferențiau oasele fumătorilor de cele ale nefumătorilor.

Studiul, publicat în revista Science Advances, spune: „Consumul de tutun lasă o evidență metabolică în oasele umane suficient de distinctivă pentru a identifica utilizarea acestuia la indivizii cu consum de tutun necunoscut.

Rămășițele umane arheologice au potențialul de a furniza dovezi directe care pot fi utilizate pentru a studia condițiile patologice și de sănătate din trecut, inclusiv bolile asociate cu consumul de tutun.”

Dr. Sarah Inskip, un coautor al studiului, a declarat: „Cercetarea noastră arată diferențe semnificative în caracteristicile moleculare ale oaselor provenite de la foști consumatori de tutun și nefumători. Această constatare indică faptul că consumul de tutun are un impact asupra structurii scheletelor noastre.

Cercetările noastre în curs urmăresc să înțeleagă cum apar aceste diferențe, care pot avea implicații pentru înțelegerea motivului pentru care consumul de tutun este un factor de risc pentru anumite tulburări musculo-scheletice și dentare.”

Citește și