• University College London a reușit să transmită pe o rețea wireless 6G date cu 938 gigabiți pe secundă
  • Tehnologia 6G combină unde radio și raze laser pentru a obține o lățime de bandă mare pentru transmisii
  • Mai este nevoie de mai mulți ani pentru ca tehnologia 6G să fie accesibilă pentru public

Nici nu ne-am obișnuit bine cu rețelele de telefonie mobilă 5G, vine deja noua generație, 6G.
Tehnologia este încă în fază de testare, dar rezultatele sunt impresionante, viteza de transfer depășind de mii de ori pe cea 5G.

Ce arată mai exact testele?

Este vorba despre o tehnologie dezvoltată de cercetători britanici. Ei au reușit să obțină o viteză de transfer de 938 gigabiți pe secundă. Pentru cei care cunosc vitezele de transfer de telefonie mobilă de câțiva megabit pe secundă, această dată este uriașă, practic de 9000 de ori peste cea a vitezei rețelei 5G. 

Cum au reușit acest lucru? Practic prin frecvențe multiplex. Este vorba despre mai multe tehnologii de transfer, cuplate într-o singură fâșie de date.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
VIITORUL MOLDOVEI
MAI FERICIȚI DECÂT CREDEM
SOARE CU DINȚI
ALĂTURI DE UCRAINA
ISRAELUL E DE NEOPRIT

Ce vrea să însemne acest lucru? Această tehnologie multiplex combină transmiterea pe unde radio și prin fascicule laser, pentru că fiecare tehnologie este bună pe domeniul ei. 

De altfel, tehnologia multiplex este foarte utilă în condițiile în care foarte mulți utilizatori folosesc simultan rețeaua, de exemplu la concerte sau la evenimente unde se strâng mai mulți oameni. 

Deci este vorba despre o tehnologie care, față de 5 GHz care este în folosință în rețelele 5G, poate ajunge la 150 GHz în tehnologia 6G. 

Când va intra pe piață rețeaua 6G?

Rețeaua 6G este testată de mai mult timp. Practic în 2021 a început să se discute această tehnologie, dar Samsung, unul din dezvoltătorii acestei tehnologii, a spus că până în 2028 în mod sigur nu vom ajunge ca această tehnologie să fie folosită și de utilizatorii de rând.

Citește și