• Prezența la alegerile prezidențiale din Moldova a fost de 51,4%.
  • Prezența la vot la referendumul de aderare la UE a fost de 49,8%.
  • 15.716 de tineri moldoveni au votat pentru prima dată.

Moldova privește spre Vest! … dar nu prinde aripi. La alegerile prezidențiale de anul acesta a fost cea mai mare prezență din ultimii 8 ani, de 51,4%.

Maia Sandu, actualul Președinte, rămâne favorita moldovenilor – cu 39,8%. Aceștia vor să-i dea șansa, să-și ducă misiunea până la capăt – să ducă Moldova în UE. De cealaltă parte, 27,7% – îl vor Președinte pe Alexandr Stoianoglo, candidatul partidului Socialiștilor.

Din cei peste 50% de alegători, 49,8% au răspuns și la referendumul prin care moldovenii au fost întrebați dacă vor sau NU în UE.

Recomandări

NU PUNE SARE PE RANĂ
IA, MAIA, UN VOT!
ANALIZĂ SUA
SĂ FIE BINE, CA SĂ NU FIE RĂU
CE SE ALEGE DE MOLDOVA?
NAVALNAYA CANDIDEAZĂ

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Maia Sandu își vede țara în UE – până-n 2030.

Anul acesta, fiecare a votat pe limba lui. Autoritățile de la Chișinău, au tipărit, în premieră, buletine de vot și în limbile minorităților: ucraineană, rusă, bulgară, găgăuză și rromani.

Un grup de tineri moldoveni din Islanda – a zburat câteva ore până-n Oslo, capitala Norvegiei – să pună ștampila pe buletinele de vot.

Citește și