• Iulia Navalnaya a lansat cartea de memorii a soțului său și și-a reafirmat angajamentul de a continua lupta pentru democrație.
  • Alexei Navalnîi, un critic vocal al lui Putin, a murit în închisoare, iar Președintele american Joe Biden a afirmat că Putin este responsabil.
  • Moartea lui Navalnîi a dus la impunerea de noi sancțiuni din partea SUA, UE și Regatului Unit împotriva Rusiei.

Iulia Navalnaya intenționează să fie Președinte al Rusiei, scrie BBC. Navalnaya știe că riscă să fie arestată dacă se întoarce acasă în timp ce Președintele Putin este încă la putere. Administrația sa a acuzat-o de participare la extremism.

Soțul ei, cel mai vocal critic al Președintelui Putin, a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism, acuzații care au fost considerate motivate politic. A murit în februarie într-o colonie penală brutală din Cercul Arctic. Președintele american Joe Biden a declarat că nu există „nicio îndoială” că Putin este de vină. Rusia neagă uciderea lui Navalnîi.

În timp ce lansează „Patriot”, cartea de memorii pe care soțul ei o scria înainte să moară, Yulia Navalnaya își reafirmă planurile de a continua lupta acestuia pentru democrație. „Când va fi momentul potrivit, voi participa la alegeri… în calitate de candidat”, a declarat ea pentru BBC. „Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Și voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”.

Recomandări

NAVALNAYA CANDIDEAZĂ
NICUȘOR ANUNȚĂ REFERENDUM
CE VOTEAZĂ MOLDOVA?
CUM AI GRIJĂ DE INIMĂ?
CE SE ALEGE DE MOLDOVA?
UNDE MERGI AZI?

Atât timp cât Putin este la conducere, nu se poate întoarce înapoi. Dar Iulia așteaptă cu nerăbdare ziua care, crede ea, va veni inevitabil, când epoca Putin se va încheia și Rusia se va deschide din nou.

La fel ca soțul ei, ea crede că va exista șansa de a organiza alegeri libere și corecte.

Investigațiile lui Navalnîi prin intermediul Fundației sale Anticorupție au fost vizionate de milioane de persoane online, inclusiv un videoclip postat după ultima sa arestare, în care susținea că Putin a construit un palat de un miliard de dolari la Marea Neagră.

Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok în 2020. El a fost transportat cu avionul în Germania pentru tratament, iar cancelarul german a cerut răspunsuri de la regimul lui Putin.

El a început să își scrie memoriile pe măsură ce se recupera. El și Iulia s-au întors în Rusia în ianuarie 2021, unde el a fost arestat după aterizare.

„Nu putea fi nicio discuție. Știam că vrea să se întoarcă în Rusia. Știam că vrea să fie alături de susținătorii săi, a vrut să fie un exemplu pentru toți acești oameni. Nu mi-am lăsat niciodată creierul să se gândească că ar putea fi ucis… am trăit această viață timp de decenii și este vorba despre faptul că împărtășești aceste dificultăți, împărtășești aceste opinii. Îl sprijiniți”.

După încarcerare, Navalnîi și-a continuat cartea prin însemnări în carnețel, postări pe rețelele de socializare și jurnale de închisoare, publicate pentru prima dată. O parte din scrierile sale au fost confiscate de autoritățile penitenciare, a spus el.

Navalnaya spune că a fost împiedicată să își viziteze sau să vorbească cu soțul ei timp de doi ani înainte ca acesta să moară. Ea spune că Alexei a fost torturat, înfometat și ținut în „condiții îngrozitoare”.

După moartea sa, SUA, UE și Regatul Unit au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Printre acestea se numără înghețarea activelor a șase șefi de închisori care conduceau colonia penală Arctic Circle și alte sancțiuni împotriva judecătorilor implicați în procedurile penale împotriva lui Navalnîi.

Citește și