• Moldova a votat pentru aderarea la UE și pentru viitorul președinte.
  • Maia Sandu conduce în primul tur al alegerilor prezidențiale.
  • Ursula von der Leyen felicită Moldova pentru rezultatul referendumului.
  • Alexandr Stoianoglo acceptă dezbaterea cu Maia Sandu.

Republica Moldova a trecut printr-o zi crucială pentru viitorul său, organizând simultan un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană și primul tur al alegerilor prezidențiale.

În ciuda unor rezultate strânse și a acuzațiilor de interferență, țara pare să fi făcut un pas important spre integrarea europeană.

Referendumul pro-UE este o victorie la limită

Potrivit rezultatelor preliminare, referendumul privind modificarea Constituției pentru a include obiectivul aderării la UE a trecut cu o majoritate foarte strânsă. Cu aproape toate voturile numărate, opțiunea „Da” a obținut 50.39% din voturi. 

Recomandări

REZULTATELE ALEGERILOR
ÎN SPATELE CORTINEI
ISRAELUL PREGĂTEȘTE ATACUL
BRITNEY MARRIED HERSELF
MOLDOVA ALEGE UE
O NOUĂ ACUZAȚIE

Acest rezultat, deși nu reprezintă o victorie zdrobitoare, este văzut ca un semnal al dorinței majorității moldovenilor de a-și lega viitorul de Uniunea Europeană.

Mesajul Maiei Sandu

Maia Sandu, într-o adresare către alegătorii lui Țîcu, Năstase, Chicu, Ulianovschi și Usatîi, a declarat: „Știu că nu vreți revenirea bandiților la putere, care vin pentru a pune mâna pe tot și să facă regatul lor în țara noastră. Ajutați-mă să protejăm ce avem!”

„(…)Mă adresez celor care au votat DA la referendum – pentru ca acest vot să conteze, trebuie să mai dăm o bătălie. Mă adresez cetățenilor care au votat pentru Țîcu, Năstase, Chicu, Ulianovschi, Chicu – respect votul dvs și vă mulțumes că l-ați exprimat. Asta înseamnă democrație. Diferențele între politicieni trebuoe să le lăsăm pentru după alegeri când știm că democrația e în pericol. Mă adresez către cei care l-au votat pe Renato Usatîi, știu că avem diferențe de opinii, dar totodată, știu că și voi ca și mine – nu vreți revenirea bandiților la putere, care vin pentru a pune mâna pe tot – să facă regat în țara noastră. Puterea este în adevăr în mod evident, adevărul e că și voi și noi vrem să fim liberi și respectați în țara noastră. Ce au încercat ei ieri – să încalce dorința noastră de a trăi bine. Am un mesaj și pentru cetățenii care nu sunt convinși de viitorul nostru european. Eu voi continua să muncesc pentru un viitor prosper. Haideți cu toții să protejăm ce avem, să nu ajungem într-un stat în care pentru păreri poți fi arestat.

(…) Vă rog să mă ajutați în următoarele săptămâni, și cei pesimiști, și cei optimiști, și mai tineri și mai în vârstă, să vorbim cu cei din jur, să le explicăm, ce putem pierde, să prevenim împreună un dezastru. Mă adresez și contracandidatului meu. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei – să ne audă cetățenii și să decidă.

(…) Dragi moldoveni, știu că ne-am dorit un rezultat mai ferm la referendum, el ar fi fost, dacă interferența murdară nu ar fi încercat să blocheze drumul nostru. Dar Moldova a câștigat într-o luptă nedreaptă pentru că ne-am mobilizat. Mai avem o luptă de dat – ei vor să ne sperie. Noi îi vom privi în fața și vom vota conștient, vom conduce țara spre pace și bunăstare. Ieșim cu toții la vot. Fiecare dintre noi poate ajuta azi Moldova!

Mesajul lui Alexandr Stoianoglo

Stoianoglo a spus că acceptă dezbaterile prezidențiale, dar pe o platformă neutră, nu la TV clasic, și vrea 2 moderatori – unul propus de Sandu și altul de el.

Alexandr Stoiangolo a declarat: „Stimați alegători, ieri ați realizat un miracol. Puterea s-a pregătit pentru victorie, a suprimat mass-media, a impus controlul asupra unui CEC, a abuzat de resurse administrative, inclusiv de cele externe. Rezultatul: Un eșec rușinos. Cea mai rușinoasă parte e așa numitul referendum – au apelat la metode cinice de manipulare, asociind ideea de integrare cu imaginea candidatului. Au divizat cetățenii. (…) Rezultatele votului demonstrează că majoritatea societății își cunoaște interesele. „

Reacțiile europene

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyn a declarat pe platforma X: „Felicitări poporului R. Moldova și ție, Maia Sandu. Ai reușit din nou. În fața unei tactici hibride a Rusiei, Moldova arată că este independentă, este puternică și are un viitor european!

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a felicitat și ea poporul moldovean și pe Maia Sandu: „Bravo, Moldova. Mulțumim pentru curaj! Mulțumim Maia Sandu, pentru curaj, leadership care schimbă cursul istoriei. Viitorul nostru este împreună”

Citește și