• Din 1995, odată cu lansarea browserelor, dating-ul online a început să crească rapid.
  • În 1930 cuplurile se întâlneau prin intermediul familiei, prietenilor sau bisericii.
  • În 2024, peste 90% dintre cupluri se cunosc online.

Întâlnirile romantice au suferit transformări majore în ultimul secol. De la baluri și întâlniri aranjate de familie, la swipe pe Tinder. Dacă în anii ’30 majoritatea cuplurilor se cunoșteau prin familie, prieteni sau în contexte sociale precum școala, pe parcursul decadelor, locul de muncă sau restaurantele au devenit spații preferate pentru a lega relații. Odată cu apariția internetului în anii ’90, modul în care oamenii își găsesc partenerii s-a schimbat radical.

Un grafic animat realizat de Universitatea Stanford arată cum întâlnirile online au înlocuit metodele tradiționale de socializare, devenind cea mai frecventă modalitate de a găsi un partener.

Ce influență au internetul și aplicațiile de dating asupra iubirii moderne?

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Avem de-a face cu o structură complexă de opțiuni, care poate fi extrem de confuză. În spatele fiecărei opțiuni se află 5 până la 10 alte persoane, iar tu nu știi ce să alegi. La final, ajungi să te întrebi cine ești cu adevărat. Practic, te afli într-o zonă de experimentare, iar după cinci ani de căutări și experiențe, s-ar putea să te simți la fel de singur ca la începutul căutării unei relații aproape perfecte. Este esențial să conștientizezi cine ești, cu ajutorul psihologului sau al psihoterapeutului, pentru a înțelege ce îți dorești într-o relație. Acum există noțiunea de relație virtuală, care implică și sentimente, nu doar interacțiuni fizice. Această complexitate poate face ca atingerea emoțională să fie la fel de importantă ca cea fizică”, a explicat Radu Leca, psiholog, pentru Aleph News.

„Sau întâlniri bianuale sau o dată pe lună. În rest, toată relația se desfășoară în spațiul virtual. Odată cu apariția căștilor, întâlnirile devin cu adevărat diferite din toate punctele de vedere. Este evident că acest mod de a trăi poate fi o pierdere de timp. Te poți simți că îți bați joc de viața ta, că ești nimeni și nimic în relația pe care încerci să o creezi în mediul virtual. De asemenea, este evident că nu ai o persoană pe care să o iubești în mod tradițional acasă. Poți ajunge la orgasm, dar nu realizezi că, de fapt, îți lipsește o conexiune reală. Poate că ești prea mândru sau prea modern pentru a-ți da seama de asta. Așadar, hai să ne oprim un moment”, a adăugat Radu Leca.

Citește și