• Israelul a declarat că atacurile au vizat instalații asociate cu Hezbollah, inclusiv un buncăr sub un spital.
  • Aceste atacuri fac parte dintr-o campanie mai amplă a Israelului împotriva Hezbollah.
  •  Israelul a avertizat populația să se îndepărteze de anumite locații din sudul Beirutului.

Patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise într-un atac aerian israelian în apropierea principalului spital guvernamental din sudul Beirutului, a anunțat Ministerul Sănătății libanez, conform BBC.

Atacul pare să fi lovit parcarea Spitalului Universitar Rafik Hariri, a declarat o sursă din spital pentru agenția de presă Reuters. Ministerul Sănătății a declarat că 24 de persoane au fost rănite. Aceasta a fost una dintre cele 13 lovituri aeriene care au lovit sudul Beirutului luni seara. Armata israeliană a declarat că a atacat instalații legate de Hezbollah.

Un purtător de cuvânt israelian avertizase anterior oamenii să se îndepărteze de mai multe locații din sudul Beirutului, însă spitalul Rafik Hariri nu se număra printre locațiile menționate.

Recomandări

PUTIN ORGANIZEAZĂ BRICS
UN MECI MAI PROST
SEX SAU BEAUTY?
SUA ÎȚI PROTEJEAZĂ DATELE
FRANȚA APĂRĂ ROMÂNIA
SPECTACOL PE CER

Videoclipuri din cartierul Dahiyeh din sudul Beirutului, unde au fost anunțate în prealabil șapte locații care urmau să fie vizate, au arătat localnici fugind în vehicule și pe jos în momentul în care loviturile au început să lovească.

O locație identificată ca țintă de către armata israeliană se afla la aproximativ 400 de metri de aeroportul din Beirut, singurul aeroport internațional care deservește Libanul. Mass-media locală a difuzat imagini ale unor ferestre dintr-o clădire a aeroportului care au fost aruncate în aer în urma exploziei. Israelul nu a comentat de la emiterea avertismentelor anterioare de evacuare.

Separat, armata israeliană a declarat mai devreme luni că a identificat un buncăr Hezbollah ascuns sub un alt spital din sudul Beirutului, care a fost evacuat între timp.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat, fără a furniza dovezi, că buncărul de sub spitalul Sahel din Haret Hreik conținea sute de milioane de dolari în numerar și aur care erau folosite pentru a finanța atacurile Hezbollah asupra Israelului. Directorul spitalului Sahel a negat existența unui buncăr dedesubt și a solicitat armatei libaneze să inspecteze locul.

Israelul pare să își fi extins războiul împotriva Hezbollah dincolo de infrastructura militară și afirmă că vizează rețelele financiare ale grupării.

În noaptea de duminică spre luni, Israelul a efectuat lovituri aeriene care au vizat filiale ale unei asociații financiare legate de Hezbollah în suburbiile sudice ale capitalei Libanului, Beirut, precum și în sudul și estul țării.

Armata israeliană a declarat că a vizat banii deținuți de Asociația Al-Qard Al-Hassan (AQAH). Aceasta oferă servicii financiare civililor din zonele în care Hezbollah beneficiază de un sprijin puternic, dar Israelul și SUA o acuză că este o acoperire pentru gruparea susținută de Iran pentru a-și finanța activitățile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea AQAH sau a Hezbollah.

Tot luni, trimisul special al Președintelui american Joe Biden pentru Orientul Mijlociu a sosit la Beirut pentru a explora posibilitatea unui sfârșit negociat al războiului. Amos Hochstein a declarat că SUA doresc să vadă sfârșitul războiului din Liban „cât mai curând posibil”.

Israelul a început o campanie aeriană intensă și o invazie terestră împotriva Hezbollah după aproape un an de lupte transfrontaliere declanșate de războiul din Gaza, afirmând că dorește să asigure întoarcerea în siguranță a zeci de mii de locuitori din zonele de frontieră israeliene strămutați de atacurile cu rachete.

Hezbollah a început să lanseze rachete în nordul Israelului în sprijinul palestinienilor la 8 octombrie 2023, la o zi după atacul mortal al aliatului său Hamas asupra Israelului.

Citește și