• Bidzina Ivanishvili, miliardarul georgian, rămâne o figură influentă în politica țării.
  • Deși majoritatea georgienilor doresc integrarea în Vest, el susține o retorică anti-occidentală.
  • Recent, a promovat legi controversate, deteriorând relațiile cu SUA și UE.

Bidzina Ivanishvili, cel mai bogat om din Georgia și fondatorul partidului de guvernare, a fost descris în multe feluri, fiecare etichetă reflectând influența sa complexă asupra politicii și societății georgiene, scrie US.News.

Rareori văzut în public și aproape întotdeauna protejat de sticlă anti-glonț, Ivanishvili are o prezență imensă în această mică țară europeană, prinsă între Rusia și Vest, în contextul unor alegeri ce ar putea decide soarta națiunii. El locuiește într-o reședință impresionantă pe o stâncă din Tbilisi, având un heliport și indulgențe exotice, precum creșterea rechinilor și zebrelor.

La 68 de ani, Ivanishvili este perceput de mulți ca fiind figura cea mai puternică din Georgia, chiar dacă nu a ocupat funcții publice de mai bine de un deceniu. El prezintă alegerile viitoare ca o luptă existențială, pentru a evita un conflict devastator cu Rusia, similar cu cel din Ucraina. „Georgia și Ucraina nu au fost lăsate să adere la NATO și au fost lăsate în afară”, a declarat el într-o apariție rară la un miting pro-guvernamental.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Deși majoritatea celor 3,7 milioane de georgieni doresc să se apropie de Vest prin aderarea la UE și NATO și nu au încredere în Rusia, mesajul lui Ivanishvili rezonează cu mulți care vor să evite soarta Ucrainei cu orice preț. Amintirile conflictului din 2008 cu Rusia, care a durat doar cinci zile, rămân vii, iar frica de o reluare a istoriei este palpabilă.

Locuința lui Oleg Machavariani, un fost funcționar public în vârstă de 75 de ani, se află la doar șase mile de Sud-Ossetia, iar acesta se teme de o posibilă revenire la conflict în cazul în care opoziția pro-vestică și anti-rusă câștigă puterea. „Cred că primul lucru care se va întâmpla este că vom fi atrași în război”, a declarat el.

Partidul Georgian Dream, condus de Ivanishvili, pare să fie pe cale să devină cel mai popular partid în alegerile viitoare, deși se preconizează că va pierde teren comparativ cu 2020, când a obținut o majoritate strânsă în parlament. Deși Ivanishvili a fost puternic pro-vestic în primii săi ani de guvernare, el nu a fost disponibil pentru interviuri, iar Georgian Dream afirmă că rămâne angajat în integrarea cu Vestul, adoptând o politică pragmatică față de Rusia.

Interviurile realizate cu foști colaboratori apropiați ai miliardarului, votanți din ambele tabere și experți în Georgia oferă o fereastră asupra influenței pe care o exercită acest magnat misterios. Aliații din cele mai înalte cercuri de putere vorbesc despre el în termeni aproape mesianici. „Când oamenii au pierdut orice speranță, a apărut un om care le-a adus-o înapoi”, a declarat fostul prim-ministru Irakli Garibashvili despre victoria inițială a lui Ivanishvili în 2012.

Ivanishvili a petrecut mare parte din anii ’90 în Rusia, unde a fondat companii în domeniul bancar, metalurgic și telecomunicații, devenind bogat în haosul de după prăbușirea Uniunii Sovietice. Criticii săi îl descriu ca pe un oligarh avide de putere, acuzându-l că exercită un control periculos asupra Georgiei, numind partidul său „Visul Rus”.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Ivanishvili a inversat practic orientarea pro-vestică a Georgiei, pe care el însuși o susținea în timpul mandatului său ca prim-ministru. Guvernul Georgian Dream a promovat legislația „agenților străini”, cerând organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca atare. Aceste decizii, apreciate de Moscova, au fost criticate ca fiind anti-democratice și inspirate de Rusia.

Aceste măsuri, împreună cu o retorică anti-occidentală crescută din Tbilisi, au dus la suspendarea unor ajutoare din partea SUA și UE, iar blocul european a înghețat aplicația Georgiei pentru aderare. Fostul președinte Giorgi Margvelashvili a remarcat că Ivanishvili părea sincer pro-vestic în politica sa inițială, dar a observat o nouă ostilitate în retorica sa anti-occidentală după începutul războiului din Ucraina.

Mulți georgieni sunt precauți față de soarta Ucrainei, unde protestele pro-vestice din 2013-2014 au dus la înlăturarea unui guvern pro-rus înainte ca Moscova să anexeze Crimeea. Oficialii ruși afirmă că nu interferează cu statele suverane și acuză Occidentul de amestec în politica georgiană.

Natalie Sabanadze, fostă ambasadoare a Georgiei la UE, a declarat că Georgian Dream beneficiază de nepopularitatea opoziției, care nu a reușit să scape de asocierea cu fostul lider georgian Mikheil Saakashvili, acum încarcerat pentru abuz de putere. Chiar și în condițiile deteriorării relațiilor cu Vestul, partidul de guvernare poate conta pe un „factor de status quo”, în special printre lucrătorii din zonele rurale și din sectorul public.

În regiunea rurală din vestul Georgiei, unde Ivanishvili a crescut, mulți locals îl consideră un filantrop. Proiectele sale includ școli, un stadion de fotbal, un spital și o restaurare a unui castel istoric. Totuși, unii alegători sunt sătui. „Domnul Ivanishvili a făcut lucruri pozitive pentru Georgia în trecut, dar acum situația se înrăutățește”, a declarat un susținător al opoziției.

Citește și