• Aceast împrumut face parte dintr-o inițiativă mai amplă a G7 de a sprijini economia Ucrainei, afectată de război.
  • G7 planifică un sprijin total de 50 de miliarde de dolari.
  • Activele rusești înghețate vor finanța rambursarea.
  • SUA ar putea contribui semnificativ la împrumut.

Parlamentul European a aprobat un împrumut UE de până la 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, care va fi rambursat prin profiturile generate de activele rusești înghețate, conform POLITICO.

Cine rambursează? Rusia

Parlamentul a votat cu o majoritate de 518 voturi pentru și 56 împotrivă, eliminând ultimul obstacol pentru ca UE să finalizeze plata înainte de termenul limită de la sfârșitul anului.

UE s-a angajat să acorde Ucrainei până la 35 de miliarde EUR, însă partea sa va scădea dacă SUA contribuie la împrumut, așa cum se preconizează în general.

Recomandări

GEORGIA ARE SAH MAT
MACRON SE VEDE CU ORBAN
MODI VREA PACEA
NE AJUNGE GAZUL NOSTRU
PRIMUL AJUTOR SE ÎNVAȚĂ
„ENGAGE” IN ACTION

Împrumutul va fi rambursat folosind profiturile generate de peste 250 de miliarde de euro de active rusești deținute în bănci occidentale, care au fost imobilizate după invazia totală a Ucrainei de către această țară în februarie 2022.

Contextul sprijinului G7

Implicarea UE se încadrează într-o inițiativă mai amplă a G7 de a acorda 50 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia Ucrainei, afectată de război, până la sfârșitul anului.

Se așteaptă ca miniștrii de finanțe din țările G7 să convină în cele din urmă asupra repartizării împrumutului în cursul unei viitoare reuniuni care va avea loc vineri la Washington.

Contribuțiile altor națiuni

Regatul Unit și Canada au anunțat că vor împrumuta Ucrainei 3 miliarde de dolari și, respectiv, 3,6 miliarde de dolari în cadrul schemei G7.

Washingtonul a declarat anterior că nu va fi în măsură să ofere o sumă substanțială decât dacă UE își va modifica normele care reglementează sancțiunile.

Cu toate acestea, SUA au semnalat recent că ar putea fi pregătite să preia o mare parte din împrumut, chiar dacă Ungaria continuă să blocheze o revizuire a regimului de sancțiuni.

Citește și