• În prima zi a summitului, Xi și Putin au discutat despre războiul din Ucraina.
  • Turcia vrea să dea o lecție Uniunii Europene prin posibila aderare la BRICS.
  • Secretarul general al ONU Antonio Guterres a sosit la Kazan pentru a participa la summitul BRICS.
  • Maduro a spus că BRICS a devenit un nou centru al unei lumi multipolare și al diplomației.

Cea mai mare temere a NATO și a UE ar putea, în curând, să se concretizeze. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan sosește astăzi la Kazan, unde se desfășoară summitul BRICS, găzduit de Rusia. Ankara ar putea să se alăture acestui for diplomatic și economic și să dea o lecție Uniunii Europene pentru întârzierea aderării acestei țări la blocul european, susțin experții. Turcia ar fi semnat cererea de aderare la BRICS luna trecută, scrie Barrons.

Mai mulţi dintre aliaţii post-sovietici ai Rusiei, inclusiv Azerbaidjan şi Belarus, au solicitat, de asemenea, aderarea la BRICS. Doar Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, alege să se „abţină” de la aderarea la alianţă, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Kassym-Jomart Tokayev săptămâna trecută – o decizie pe care Kremlinul a promis să o „respecte”.

Erdogan a declarat luna trecută că Turcia a solicitat să se alăture grupului țărilor cu piețe emergente. Dacă va fi admisă, Turcia va fi primul membru NATO al unui bloc care se consideră o contrapondere la puterile occidentale.

Recomandări

WHO'S YOUR MOMMY NOW?
KAMALA CONTRA TRUMP
ROMÂNIA NU MERGE BLANĂ
FĂRĂ RĂSPUNS
A.I. FACE CONFUZII
3 MIN. DE ÎMBRĂȚIȘĂRI

Majoritatea membrilor săi sunt în dezacord puternic cu Occidentul din cauza conflictului actual din Orientul Mijlociu și, în cazul Beijingului și al Moscovei, din cauza poziției sale față de războiul din Ucraina.

BRICS este un acronim pentru cei cinci membri fondatori, deși alianța a adăugat patru națiuni în acest an, trei din Orientul Mijlociu – inclusiv Iranul, despre care Occidentul spune că furnizează Rusiei drone pentru a le folosi împotriva Ucrainei.

Dar experții au declarat că oferta Turciei de a adera nu înseamnă că va întoarce spatele Occidentului, nici Ucrainei, al cărei diplomat principal a vizitat-o luni – și cu atât mai puțin NATO.

„Guvernul continuă să își aprofundeze legăturile cu țări care nu sunt membre ale alianței occidentale, în conformitate cu autonomia strategică pe care Turcia o urmărește”, a declarat pentru AFP Sinan Ulgen, cercetător la think tank-ul Carnegie Europe.

Citește și