• Cercetătorii au studiat mostrele aduse de pe asteroidul Ryugu.
  • Compușii de fosfor favorizează reacțiile necesare apariției vieții.
  • E posibil ca apariția vieții să fi fost influențată de asteroizi.
  • Cercetătorii studiază acum mostre de pe asteroidul Bennu.
  • Sonda NASA, OSIRIS-REx, a adus mostre de pe Bennu.

Cercetătorii au studiat praful spațial adus de sonda japoneză Hayabusa 2 de pe asteroidul Ryugu.
Asteroidul are o vechime de 4-5 milioane de ani, contemporan cu apariția vieții pe Pământ. Proba nu a fost contaminată în laborator, este material complet extraterestru.

Spre surprinderea lor, cercetătorii au găsit compuși de fosfor pe acest asteroid, care sunt favorabili reacțiilor moleculare necesare apariției vieții. Asta nu înseamnă că viața pe Pământ nu a apărut din atmosfera sa sau din oceanele primitive, dar este posibil ca unele dintre ingredientele necesare apariției vieții să provină de la asteroizii care s-au prăbușit pe Pământ.

O posibilă confirmare ar putea veni de la asteroidul Bennu, pe care a asolizat sonda OSIRIS-REx a NASA.
Cercetătorii studiază mostrele aduse de pe asteroid și speră să obțină rezultate noi în câteva luni. Acest eșantion are particularitatea că nu a avut nicio interacțiune cu atmosfera noastră. Este un material complet extraterestru care a rămas de atunci protejat de orice contaminare într-un laborator sigur din Japonia.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Această probă a putut fi încă analizată cu toate precauțiile necesare pentru a nu o polua, în special datorită unui instrument francez de ultimă generație, un microscop hiperspectral. O echipă internațională de cercetători, care implică CNRS și Universitatea Paris-Saclay, a anunțat recent că au observat urme minuscule de compuși ai fosforului foarte specifici în acest eșantion de praf extraterestre, compuși care ne-ar putea spune despre originile vieții pe Pământ, indică CNRS.

Această teorie nu exclude apariția vieții pe Pământ din atmosfera sa sau din oceanele sale primitive, dar este posibil ca unele dintre ingredientele necesare acestei apariții să provină de la asteroizii care s-au prăbușit pe Pământ. Aceste molecule, pe care le numim prebiotice, pot fi apă, carbon, azot și, de asemenea, fosfor, care este un element esențial pentru construirea ADN-ului și furnizarea de energie a celulelor.

Compușii de fosfor găsiți pe acest asteroid au particularitatea de a fi mai propice reacțiilor chimice, în special cu apă, și deci mai favorabile reacțiilor moleculare necesare vieții, decât cele pe care le cunoșteam până acum.

Citește și