• Xi a făcut remarci în cadrul celui de-al 16-lea summit BRICS, care a avut loc la Kazan, în Rusia.
  • Președintele rus Vladimir Putin a prezidat summitul.
  • În timpul unei reuniuni în grup restrâns, Xi a urat bun venit noilor membri ai familiei BRICS și a invitat multe țări să devină țări partenere.
  • „Trebuie să lucrăm împreună pentru a transforma BRICS într-un canal principal pentru consolidarea solidarității și cooperării între națiunile din Sudul Global și într-o avangardă pentru avansarea reformei guvernanței globale”, a declarat Xi.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut apel miercuri la țările BRICS să depună eforturi pentru dezvoltarea de înaltă calitate a unei mai mari cooperări BRICS, scrie Xinhua.

Xi a făcut aceste remarci în cadrul celui de-al 16-lea summit BRICS, care a avut loc la Kazan, în Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a prezidat summitul, la care au mai participat președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sisi, prim-ministrul etiopian Abiy Ahmed, prim-ministrul indian Narendra Modi, președintele iranian Masoud Pezeshkian, președintele sud-african Cyril Ramaphosa și președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a participat la summit prin intermediul unei legături video.

În timpul unei reuniuni în grup restrâns, Xi a urat bun venit noilor membri ai familiei BRICS și a invitat multe țări să devină țări partenere.

Recomandări

MACRON SPRIJINĂ LIBANUL
VALEA PRAHOVEI CA-N AUSTRIA
XI CERE COOPERARE LA BRICS
„ÎMPREUNĂ PENTRU TOTDEAUNA"
ACUZAȚII PENTRU TRUMP
NE DĂ UN TRATAMENT „DETAX"

Xi: Extinderea BRICS este o etapă majoră în istoria dezvoltării sale

Xi a subliniat că extinderea BRICS este o etapă majoră în istoria dezvoltării sale și un eveniment de referință în evoluția situației internaționale. Țările BRICS s-au reunit, a spus Xi, pentru a urmări obiective comune și pentru tendința generală de pace și dezvoltare.

Subliniind că lumea trece prin schimbări accelerate nemaiîntâlnite într-un secol, marcate de noi tendințe de multipolaritate și de riscurile unui „nou Război Rece”, Xi a declarat că țările BRICS ar trebui să profite de oportunitatea istorică, să ia măsuri proactive, să rămână angajate față de aspirația și misiunea inițială de deschidere, incluziune și cooperare reciproc avantajoasă, să se conformeze tendinței generale de creștere a Sudului Global, să caute un teren comun, păstrând în același timp diferențele, să lucreze împreună pentru a consolida în continuare valorile comune, a proteja interesele comune și a consolida țările BRICS prin unitate.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a transforma BRICS într-un canal principal pentru consolidarea solidarității și cooperării între națiunile din Sudul Global și într-o avangardă pentru avansarea reformei guvernanței globale”, a declarat Xi.

El a subliniat că, cu cât lumea este mai turbulentă, cu atât mai mult țările BRICS ar trebui să susțină steagul păcii, al dezvoltării și al cooperării reciproc avantajoase, rafinând esența BRICS și demonstrându-i puterea. Țările BRICS ar trebui să ridice vocea păcii, pledând pentru o nouă cale către securitate, care pune dialogul în locul confruntării și parteneriatul în locul alianței.

Citește și