• Un studiu arată că somnul de proastă calitate poate îmbătrâni creierul cu aproape trei ani.
  • Problemele de somn pot fi gestionate prin menținerea unui program regulat de somn și exerciții fizice.
  • Somnul bun, dieta sănătoasă și activitatea fizică reduc riscurile de demență și accident vascular cerebral.

Lipsa unui somn de calitate poate îmbătrâni creierul cu aproape trei ani, au avertizat oamenii de știință într-un nou studiu, scrie The Independent.

Somnul slab – inclusiv dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit – este asociat cu o sănătate mai precară a creierului ani mai târziu.

Oamenii de știință au afirmat că acest lucru s-a întâmplat în ciuda ajustării pentru factori precum vârsta, sexul, hipertensiunea arterială și diabetul.

Recomandări

AVEM REZULTATELE PE 25 NOV
CARE-I TRENDUL?
CE RĂMÂNE DIN EDUCAȚIE?
TU MĂNÂNCI STRIDII?
ARE RO NEVOIE DE SPITAL SMART?
ISRAEL VS IRAN

Kristine Yaffe, de la Universitatea din California San Francisco și membru al Academiei Americane de Neurologie, a declarat: „Descoperirile noastre subliniază importanța abordării problemelor de somn mai devreme în viață pentru a păstra sănătatea creierului, inclusiv menținerea unui program de somn consistent, exerciții fizice, evitarea cofeinei și a alcoolului înainte de culcare și utilizarea tehnicilor de relaxare.

„Cercetările viitoare ar trebui să se concentreze pe găsirea de noi modalități de îmbunătățire a calității somnului și pe investigarea impactului pe termen lung al somnului asupra sănătății creierului la persoanele tinere”.

În cadrul studiului, publicat în revista Neurology – revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, persoanele cu o vârstă medie de 40 de ani la începutul studiului au completat chestionare de somn la început și apoi din nou cinci ani mai târziu.

Întrebările s-au axat pe șase caracteristici principale ale somnului: somnul scurt, calitatea proastă a somnului, dificultatea de a adormi, dificultatea de a rămâne adormit, trezirea devreme și somnolența în timpul zilei.

Cercetătorii au declarat că cei din grupul scăzut nu aveau mai mult de o caracteristică de somn slabă, în timp ce persoanele din grupul mediu aveau între două și trei, iar cele din grupul înalt aveau mai mult de trei.

De asemenea, persoanele care au luat parte la studiu au fost supuse unor scanări ale creierului la 15 ani după începerea studiului pentru a vedea cât de mult s-au schimbat structurile lor cerebrale.

Rezultatele au arătat că persoanele din grupul mediu aveau o vârstă medie a creierului cu 1,6 ani mai mare decât cele din grupul mic, în timp ce cele din grupul mare aveau o vârstă medie a creierului cu 2,6 ani mai mare.

Studiul vine după ce un grup separat de oameni de știință a cerut guvernului să elimine schimbarea de două ori pe an a ceasului din Regatul Unit, deoarece aceasta afectează somnul națiunii.

Membrii British Sleep Society (BSS), o organizație profesională pentru lucrătorii din domeniul medical, științific și al sănătății, au declarat că dovezile arată clar că lumina naturală a zilei de dimineață este benefică pentru tiparele de somn, în timp ce schimbarea ceasurilor are un impact negativ.

Societatea a emis o declarație în care afirmă că „recomandă cu tărie” ca ora Greenwich Mean Time (GMT) – când ceasurile se dau înapoi – să funcționeze pe tot parcursul anului.

Dr. Clemence Cavailles, de la Universitatea din California San Francisco, a declarat: „Problemele de somn au fost legate în cercetările anterioare de gândirea slabă și de abilitățile de memorie mai târziu în viață, punând oamenii la un risc mai mare de demență.

„Studiul nostru, care a utilizat scanări ale creierului pentru a determina vârsta creierului participanților, sugerează că somnul deficitar este legat de aproape trei ani de îmbătrânire suplimentară a creierului încă de la vârsta mijlocie”.

Între timp, un alt studiu, publicat tot în Neurology, sugerează că o bună calitate a somnului, menținerea unei activități fizice, o dietă sănătoasă și nefumatul pot contribui la scăderea riscului de accident vascular cerebral, demență și depresie mai târziu în viață.

Datele arată, de asemenea, că menținerea a patru măsurători – greutatea corporală, colesterolul, tensiunea arterială și glicemia – într-un interval sănătos poate fi benefică pentru sănătatea generală a creierului, potrivit cercetătorilor din SUA.

S-a demonstrat anterior că aceste măsuri – cunoscute sub numele de Life’s Essential 8 – promovează sănătatea inimii și încetinesc îmbătrânirea.

Constatările se bazează pe datele obținute de la peste 316 000 de adulți din UK Biobank – care deține înregistrări medicale și ale stilului de viață a peste o jumătate de milion de britanici.

Autorul studiului, Dr. Santiago Clocchiatti-Tuozzo, de la Universitatea Yale din SUA și membru al Academiei Americane de Neurologie, a declarat: „Sănătatea creierului este extrem de importantă pentru bunăstarea optimă a fiecărei persoane, permițându-ne să funcționăm la cel mai înalt nivel și să ne adaptăm constant în lume.

„Studiul nostru a constatat că luarea acestor decizii sănătoase privind stilul de viață la vârsta mijlocie poate avea un impact semnificativ asupra sănătății creierului mai târziu în viață”.

Citește și