• Candidații pentru turul al doilea al prezidențialelor trebuie anunțați până în 29 octombrie.
  • În localitatea de reședință, poți vota doar la secția la care ești arondat.
  • La alegerile prezidențiale poți vota, pe liste suplimentare, în orice localitate.
  • Votul în diaspora începe vineri, 22 noiembrie ora 12, ora locală.

Vom ști care sunt rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale pe 25 noiembrie. Cel puțin așa își propune Autoritatea Electorală Permanentă. Toni Greblă spune că luni dimineața după alegeri speră să fie numărate peste 30% din voturi și să poată transmite primele rezultate oficiale.

Pe 24 noiembrie votăm în primul tur la prezidențiale. Unde votăm?

Votăm obligatoriu în secția la care suntem arondați, dacă suntem în localitatea de reședință. Nu îl alt cartier, nu în alt sector. Dacă, însă, nu suntem în localitate, putem vota la orice secție. Pentru cei care sunt în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe va afișa lista secțiilor de votare pe 9 noiembrie. Toni Greblă spune că sunt peste 900, la fel ca și la alegerile din vară. Specificul votului în diaspora este că votarea începe de vineri, 22 noimebrie, de la ora 12. Continuă sămbătă, de la 7 dimineața, ora locală și duminică, tot de la 7. Secțiile de votare se închid în fiecare zi la ora 21. Și în țară se votează tot între orele 7 și 21, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23.59, dacă se formează cozi la vot și în țară și în străinătate. Fotografierea sau filmarea buletinului de vot este interzisă.

Există discuții despre ingerința străină în campania electorală. La ce ne așteptăm?

Toni Greblă spune că nu au existat presiuni, nici interne, nici externe, aspra Autorității Electorale Permanente. Și că România este un stat democratic puternic, face față. Dacă presiuni oficiale nu sunt, propaganda poate acționa însă. Recomandările sunt să citești informații numai din surse verificate și care sunt semnate de un autor pe care îl poți identifica. Uită-te puțin și la URL-ul site-ului pe care citești știrile, să nu fie o clonă a unui alt site. Pe social media, ar trebui să te îndoiești de mesajele care fac apel puternic la partea emoțională, care au cuvinte bolduite sau scrise cu majuscule.

Recomandări

CE RĂMÂNE DIN EDUCAȚIE?
TU MĂNÂNCI STRIDII?
ARE RO NEVOIE DE SPITAL SMART?
ISRAEL VS IRAN
NASA LANSEAZĂ TELESCOP
CE TE JOCI?

Și dacă votul nu va cădea pradă propagandei, de oriunde ar veni ea, mai ales din Rusia, tot încep să spună politicienii noștri, ar trebui ca și numărarea voturilor să fie corectă. Toni Greblă promite că urnele nu pot fi desigilate și că nu pot fi mutate voturi de la un candidat la altul, pentru asta ar trebui ca toți membrii comisiei și observatorii să închidă ochii, ceea ce ar fi imposibil. Până la proba contrarie, va trebui să credem și să nu mai vedem numărări și renumărări și contestații peste contestații. Oricum, dacă nu iese numărătoarea până pe 25 seara, ar trebui să iasă măcar până pe 29, atunci este data limită la care pot fi anunțați candidații pentru turul al doilea al prezidențialelor.

Citește și