• Ucraina a reușit să doboare 80% din dronele rusești lansate într-un atac nocturn recent.
  • Coreea de Sud ia în considerare trimiterea de arme ofensive în Ucraina.
  • Yoon Suk Yeol a afirmat că țara sa nu va rămâne pasivă în fața desfășurării soldaților nord-coreeni în Rusia.

UPDATE ORA 14:00 – Vladimir Putin neagă că ar fi avut vreun contact cu Donald Trump

Vladimir Putin a negat că ar fi avut vreun contact cu fostul Președinte american Donald Trump. Vorbind după summitul BRICS de la Kazan de joi, președintele rus a declarat: „Acesta este un lucru care a fost discutat în mod constant timp de mai bine de un an”.

„La un moment dat, am fost acuzați de acest lucru, iar Trump însuși de a fi cumva conectat cu Rusia. Apoi, ca urmare a unei investigații chiar în Statele Unite, toată lumea a ajuns la concluzia, inclusiv în Congres, din câte știu eu, că este un nonsens total, că nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Nu s-a întâmplat înainte și nu se întâmplă nici acum”.

UPDATE ORA 12:00 – Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 36 de drone

Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 36 din cele 63 de drone de atac de tip Shahed.

Recomandări

CÂND SE SCHIMBĂ ORA
MUSK L-A CREAT PE STARK
SENTINȚĂ REDUSĂ
„MIAU” DAT CONCEDIU
NEESON SE RETRAGE
FĂ A.I. DIN CE AI

UPDATE ORA 10:00 – Memoriile lui Alexei Navalnîi sunt un testament al rezistenței

În cartea de memorii publicată la opt luni după ce a murit în închisoare, liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi nu își pierde încrederea că merită să suferi pentru cauza sa, recunoscând totodată că și-ar fi dorit să scrie o carte foarte diferită.

„Există o amestecătură de bucăți și piese, o narațiune tradițională urmată de un jurnal de închisoare”, scrie Navalny în Patriot, care a fost publicată marți și care este, într-adevăr, o narațiune tradițională urmată de un jurnal de închisoare.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia țintește Kievul într-un atac nocturn cu drone

Rusia a trimis două valuri de drone asupra capitalei ucrainene peste noapte, în cel de-al 15-lea atac aerian asupra Kievului din această lună, au declarat oficialii orașului în această dimineață.

Mai mult de o duzină de drone au fost doborâte în timpul atacului, care a durat aproximativ patru ore, a declarat administratorul militar al orașului, Serhiy Popko, pe Telegram.

Acesta a adăugat că autoritățile nu au primit niciun raport privind răniți și că resturile au aprins un incendiu care a fost ulterior stins. Corespondenții Reuters au raportat că au auzit mai multe explozii deasupra orașului vineri devreme.

UPDATE ORA 08:00 – Putin salută oferta lui Trump de a pune capăt conflictului din Ucraina

Vladimir Putin a fost întrebat despre promisiunea fostului Președinte american Donald Trump de a pune capăt luptelor din Ucraina în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.„Ceea ce domnul Trump a spus recent, ceea ce am auzit, (este) că a vorbit despre dorința de a face totul pentru a pune capăt conflictului din Ucraina”, a spus Putin. „Mi se pare că a spus-o cu sinceritate. Cu siguranță salutăm declarațiile de acest gen, indiferent cine le face”.

Dacă Statele Unite sunt deschise la relații normale cu Rusia, Moscova ar fi la fel, a adăugat Putin.

UPDATE ORA 07:00 – Putin e gata să ia în considerare opțiuni bazate pe realitatea de pe teren pentru a pune capăt conflictului din Ucraina

Moscova este pregătită să ia în considerare orice opțiuni pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, dar numai pornind de la „realitatea de pe teren”, a declarat Președintele rus Vladimir Putin.

„Suntem pregătiți să luăm în considerare orice opțiuni pentru acorduri de pace bazate pe realitățile de pe teren. Și nu suntem pregătiți pentru nimic altceva”, a declarat Putin.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis că „nu va sta cu mâinile în sân” în legătură cu informațiile potrivit cărora Coreea de Nord a trimis mii de soldați în Rusia pentru a sprijini invazia lui Vladimir Putin din Ucraina.

Vorbind la Seul după discuțiile cu președintele polonez Andrzej Duda, aflat în vizită, Yoon a descris desfășurarea nord-coreeană drept „o provocare care amenință securitatea globală dincolo de Peninsula Coreeană și Europa”. El a adăugat: „Coreea de Sud nu va sta cu mâinile în sân în această situație”.

Coreea de Sud ia acum în considerare trimiterea de arme ofensive în Ucraina, încălcând astfel regula sa de a nu trimite arme țărilor angajate în lupte active.

Între timp, Ucraina a declarat că a doborât 80% din cele 50 de drone rusești lansate într-un atac nocturn, în timp ce alte șapte au dispărut de pe radare. Forțele aeriene ucrainene au declarat că o dronă se află încă în spațiul aerian ucrainean, în timp ce alte două s-au întors spre Rusia și Belarus.

Citește și