Bodega Tio Pepe este situata in Jerez de la Frontera pe o strada ce poarta numele fondatorului. Daca faceti un tur de crama parcurgeti practic istoria vinului de sherry fiind o intoarcere in sec XIX cand Jerez de la Frontera era capitala mondiala a vinului.
Turul, da senzatia unei vizite intr-un muzeu unde alei cu pergole de vita veche de peste o suta de ani te conduc catre “Bodegas”, locurile unde are loc maturarea vinului. Sunt expuse de asemenea obiecte si unelte folosite in vinificatie, foarte bine conservate. Atrag atentia in mod deosebit biroul lui Manuel Maria Gonzales asa cum arata el acum mai bine de 100 de ani, primul laborator de oenologie al cramei, primele sisteme solera cu butoaie pe care regasim semnaturile unor mari personalitati ca Winston Churchill, Printul de Wales, Pablo Picasso, Ayrton Senna, Orson Wells, Steven Spielberg si multii altii. Nu in ultimul rand, “Real Bodega de la Concha” proiectata in 1869 de Gustave Eiffel si construita in cinstea vizitei la crama a reginei Isabela a II-a. Contine 214 butoaie de Sherry Amontilado La Concha,
114 din ele avand reprezentate pe partea frontala drapelele tarilor unde Gonzales Byass exporta vinurile. In prezent este un amfiteatru folosit pentru spectacole si evenimente. Palo Cortado VORS Apostoles: “Vinos Gneresos de Licor” produs din struguri. Palomino (87%) iar restul din Pedro Ximenez, provine dintr-o selectie speciala de 12 butoaie, fiecare din ele purtand numele unui apostol. Cu o culoare chihlimbar de intensitate medie, vinul dezvolta arome intense de alune, migdale, mar rosu, coaja de portocala, lemn dulce, curmale si smochine. Demidulce cu o aciditate medie si o tarie alcoolica ridicata, vinul este echilibrat si corpolent. Postgustul este lung dominat de arome de cafea, fum si note saline. ‘Overall” desosebit de elegant, concentrat si complex. Servit usor racit si in pahar mic se asociaza foarte bine cu fois gras, branzeturi maturate sau deserturi pe baza de ciocolata.
Advertisment