• Putin i-a cerut lui Musk o favoare pentru Xi Jinping: să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului.
  • După ce a donat Starlink Ucrainei, Musk a refuzat să fie folosiți pentru a ataca în Crimeea.
  • Peskov spune că Musk a vorbit o singură data la telefon cu Putin, despre spațiu și tehnologie.

Elon Musk se află în contact, direct și indirect cu Vladimir Putin, de la sfârșitul lui 2022, arată o investigație Wall Street Journal. Cei doi discută despre afaceri, geopolitică, dar și chestiuni personale. Miliardarul american este implicat activ în campania lui Donald Trump.

Dincolo de discuții, îl ajută Elon Musk, concret pe Vladimir Putin?

Jurnaliștii de la Wall Street Journal scriu că Putin i-ar fi cerut lui Elon Musk să nu activeze sateliții Starlink deasura Taiwanului, ca o favoare pentru Xi Jinping. Și nu doar atât. După ce Musk a donat 15.000 de terminale Starlink pentru Ucraina, asigurând internetul în zonele distruse de război, perspectiva sa s-a schimbat, a refuzat ulterior să activeze sateliții pentru a ghida dronele ucrainene să distrugă o bază navală din Crimeea. Spunea că nu vrea să fie folosiți în scopuri ofensive, să declanșeze un război nuclear. Schimbarea lui de atitudine a coincis cu avertismente primite de la Kremlin, șeful agenției spațiale rusești spunea în 2022 că Musk ar trebui să răspundă ca un adult pentru că ajută batalionul Azov.

La începutul acestui an, ucrainenii spuneau că rușii folosesc Starlink pentru comunicații și pentru a-și ghida dronele, în estul țării. Musk are contracte de 1,8 miliarde de dolari cu NASA și are acces la documente strict secrete care țin de securitatea americană. Minimiza asta, într-un miting de campanie săptămâna trecută, când spunea că el ar transparentiza mai mult administrația și că documentele la care are acces sunt secrete doar pentru că sunt plictisitoare.

Recomandări

CÂND SE SCHIMBĂ ORA
MUSK L-A CREAT PE STARK
SENTINȚĂ REDUSĂ
„MIAU” DAT CONCEDIU
NEESON SE RETRAGE
FĂ A.I. DIN CE AI

Ce spune Elon Musk despre investigație?

Nu le-a răspuns jurnaliștilor de la Wall Street Journal. Ultimul contact pe care a recunoscut că l-a avut cu Putin a fost în 2021. Purtătorul de cuvând de la Kremlin, Dmitri Peskov, a spus că Musk a vorbit o singură data la telefon cu Putin despre stațiu și tehnologie. Dar sursele Wall Street Journal spun ar fi fost în contact și cu adjunctului șefului de cabinet al lui Putin despre care serviciile de informații americane au descoperit ulterior că era la originea a peste 30 de conturi de fake news despre America, inclusiv pe X. Faimosul interviu de două ore al lui Tucker Clarkson cu Putin, tot pe X a fost publicat. Sunt ultimele zile ale campaniei electorale din America, Musk îl susține pe toate fronturile pe Donald Trump, este vorba chiar să primească un post în noua administrație de la Washington. Comisia Electorală Federală a publicat ieri noi date, contribuțiile lui Musk la grupul de susținere al lui Donald Trump America PAC depășesc 118 milioane de dolari.

Citește și