• Zelenski avertizează asupra implicării nord-coreene începând de duminică.
  • SUA confirmă prezența soldaților nord-coreeni în Rusia.
  • Putin nu neagă prezența trupelor nord-coreene în Rusia.
  • Serviciile de informații ucrainene raportează 12.000 de soldați nord-coreeni în Rusia.
  • Înregistrări video par să arate soldați nord-coreeni în Extremul Orient rus.

Trupele nord-coreene vor începe să lupte alături de forțele ruse chiar din acest weekend, a declarat Ucraina, conform NBC News, iar Putin nu neagă.

Confirmarea prezenței trupelor nord-coreene

Rapoartele confirmate de Washington săptămâna aceasta, conform cărora Coreea de Nord trimite soldați în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei, au stârnit îngrijorare serioasă în rândul SUA și al aliaților săi.

Aceștia spun că implicarea lor marchează o escaladare majoră în conflict și ar putea adânci riscurile de securitate pentru vecinii Coreei de Nord.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

De asemenea, este probabil să fie o veste neplăcută și în China, care a fost mult timp principalul aliat al Coreei de Nord, dar a cărei influență asupra statului, dotat cu arme nucleare, este erodată de relația tot mai strânsă a liderului Kim Jong Un cu președintele Vladimir Putin, scrie NBC News.

Pentru Beijing, desfășurarea de trupe de la Pyongyang este cel mai recent și mai alarmant semn al invadării Moscovei.

SUA și aliatul lor, Coreea de Sud, spun că 3.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în Rusia, urmând ca totalul să ajungă la 12.000.

O înregistrare video difuzată săptămâna trecută de Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională al guvernului ucrainean ar arăta soldați nord-coreeni în Extremul Orient al Rusiei fiind echipați cu echipamente militare rusești.

Îngrijorarea Occidentului

Vineri, un reprezentant al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru NBC News că toți cei 12.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia și că 3.000 dintre aceștia se îndreaptă spre granița cu Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri într-o postare pe X că se așteaptă ca primii soldați nord-coreeni să fie desfășurați în zonele de luptă încă de duminică.

Aceasta ar fi prima desfășurare la scară largă a armatei nord-coreene în străinătate de la Războiul din Vietnam.

Ucraina a declarat joi că primele trupe nord-coreene au fost deja desfășurate în regiunea de frontieră rusă Kursk, unde forțele ucrainene au lansat o incursiune în august.

Pe lângă faptul că îi oferă lui Putin un impuls pe câmpul de luptă, implicarea trupelor nord-coreene ar consolida și mai mult parteneriatul său cu Kim, care a semnat un pact în Pyongyang în iunie, care include un angajament de apărare reciprocă.

Putin nu a negat că Coreea de Nord trimite soldați în Rusia, recurgând inițial la sarcasm atunci când NBC News a întrebat joi despre acest lucru și spunând că depinde de cele două țări să decidă cum pun în aplicare acordul.

„Suntem în contact cu prietenii noștri nord-coreeni. Vom vedea cum se dezvoltă acest proces”, a declarat el în timp ce găzduia summitul națiunilor BRICS la Kazan, în Rusia. El a adăugat că SUA și alte țări occidentale au fost cele care au escaladat războiul din Ucraina.

Citește și