• Vinul roșu se potrivește cu preparate din carne roșie și brânzeturi intense.
  • Terroir-ul influențează gustul vinului prin sol, climă și condiții geografice.
  • Alegerea vinului depinde de preferințele personale și preparatele servite.
  • Festivalul Vinului se desfășoară între 25 și 27 octombrie, în Parcul Izvor.

Festivalul Vinului te așteaptă în Parcul Izvor, unde cramele din România și-au adus cele mai bune vinuri.

Te vei bucura de degustări și muzică live, într-o atmosferă perfectă pentru o seară relaxantă. Fie că preferi un vin alb, roșu sau roze, aici sigur găsești ceva pe gustul tău!

Care sunt criteriile de bază pentru a alege un vin bun?

„Sunt foarte multe criterii. Întrebarea este ce facem cu acel vin? Îl dăm ca aperitiv? Îl dăm ca desert? Îl folosim ca asociere culinară la o mâncare din carne albă sau din carne roșie? Îl facem cadou? Deci criteriile sunt foarte multe. Și dacă totuși alegem să-l facem cadou, cum ar trebui să-l alegem? Pe ce criterii? 

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Deci hai să ne gândim. Prima dată cadoul trebuie să fie folositor. Trebuie să fie prețios pentru că din cauza asta se numește cadou. Nu prețios neapărat ca valoare financiară. Ci prețios pentru ceea ce simbolizează acel cadou.

De cele mai multe ori, cadourile în vin se fac ori spumante, șampanie sau spumante românești de nivel mare. Sau vinul roșii de păstrat pentru evoluție lungă. Ca poate peste 2 ani, peste 10 ani să ne amintim de acel moment în care am primit cadou și să savurăm acel vin”, a declarat Vasile Ghimpu, somelier, pentru Aleph News.

Cum ar trebui un amator de vin să selecteze un vin potrivit fără să aibă cunoștințe avansate în domeniu?

„Aici folosești cele 3 ajutoare de la vreau să fiu milionar. Prima dată și prima dată, sunteți la raft. Sunteți în fața raftului cu un milion de etichete minunate. Căutați acele vinuri care au niște buline pe ele. Acele buline sunt vinuri care au fost în concurs, au fost evaluate de profesioniști, care le-au evaluat și le-au catalogat. Sunt vinuri de calitate superioară. Probabil vinuri cu note foarte mari. 

Spre exemplu, putem găsi vinuri evaluate de Robert Parker, evaluate de Decanter, evaluatori foarte buni sau concursuri foarte importante de vin. 

Apoi căutați ajutorul de acasă. Sunați un prieten dacă aveți cineva care se pricepe, dacă nu vă pricepeți dumneavoastră. 

Sau, cea mai simplă soluție, este o aplicație care se numește VinVino. Toată lumea o poate instala pe telefon, fie că e Android, fie că este Apple. Acea aplicație, scanând eticheta, vă va da un rating acelui vin și câteva descrieri”, a declarat Vasile Ghimpu, somelier, pentru Aleph News.

Citește și